ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Κιμ Γιονγκ Ουν: «Εξαιρετικά» αποτυχημένο το 5ετές οικονομικό σχέδιο της Βόρειας Κορέας

Κιμ Γιονγκ Ουν: «Εξαιρετικά» αποτυχημένο το 5ετές οικονομικό σχέδιο της Βόρειας Κορέας
(AP Photo/Ahn Young-joon

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, προχώρησε σε μία σπάνια δήλωση για τα δεδομένα του, αφού παραδέχθηκε ότι το πενταετές οικονομικό του σχέδιο δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του «σχεδόν σε κανέναν τομέα».

Τη δήλωση έκανε στην έναρξη του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος, όπως ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Η πολιτική συγκέντρωση, την οποία φιλοξένησε τελευταία φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν το 2016, έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πενταετές οικονομικό σχέδιο και να αντιμετωπίσει τους διακορεατικούς δεσμούς και την εξωτερική πολιτική.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Κιμ είπε ότι η χώρα είχε επιτύχει μια «θαυματουργή νίκη» ενισχύοντας τη δύναμή της και το παγκόσμιο κύρος της, αναφερόμενος σε στρατιωτικές προόδους που κατέληξαν σε επιτυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων το 2017.

Ωστόσο, η πενταετής οικονομική στρατηγική που παρουσιάστηκε το 2016 απέτυχε, όπως είπε... «Η στρατηγική έπρεπε να εφαρμοστεί πέρυσι, αλλά έχασε σημαντικά τους στόχους σχεδόν σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας, έχοντας ήδη καταπονηθεί από τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας που επιβλήθηκαν για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, επλήγη περαιτέρω, αφότου η χώρα έκλεισε σχεδόν όλα τα σύνορά της σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια επιδημία του νέου κορονοϊού.

«Φαίνεται ότι έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση να παραδεχτεί την οικονομική αποτυχία», δήλωσε ο Σιν Μπεομ-τσουλ ανώτερος συνεργάτης του Κορεατικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Εθνική Στρατηγική στη Σεούλ.

Αυτή είναι πάντως η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών που ο Κιμ παραδέχεται δημόσια ότι απέτυχε. Τον Οκτώβριο κατά την διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε με αφορμή τους εορτασμούς για την 75η επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματός του, ο βορειοκορεάτης ηγέτης έδειξε να συγκινείται, ζητώντας συγγνώμη στους πολίτες, επειδή δεν κατάφερε να βελτιώσει τις ζωές τους.