Κεραμέως: Στόχος μας είναι να παραμείνουν τα παιδιά στο σχολείο

Κεραμέως: Στόχος μας είναι να παραμείνουν τα παιδιά στο σχολείο

«Έχουν ληφθεί όλες οι παράμετροι για όσο το ασφαλέστερο δυνατόν περιβάλλον» στα σχολεία διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας επισημαίνοντας ότι απώτερος σκοπός είναι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα δια ζώσης. Αναφέρθηκε στα  υγειονομικά πρωτόκολλα, τα τεστ και τους εμβολιασμούς και απηύθυνε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. 

Μιλώντας στο Mega η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι είναι λογικό οι γονείς να αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους, ωστόσο φέτος τα σχολεία ανοίγουν με δύο βασικές διαφορές. «Η πρώτη και η κυριότερη είναι το εμβόλιο. Στους εκπαιδευτικούς, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί και στους μαθητές κάνουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να τους πείσουμε να εμβολιαστούν».

Η δεύτερη διαφορά αφορά τη δυνατότητα του testing, καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα τόσο εργαστηριακών όσο και αυτοδιαγνωστικών τεστ.

«Εφαρμόζουμε αυξημένα τεστ, και εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, όλα αυτά δωρεάν. Σε περίπτωση κρούσματος, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να κάνουν από 4 έως και 7 τεστ την εβδομάδα».

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το πρωτόκολλο που προβλέπει πότε θα κλείνει ένα τμήμα, τόνισε ότι η ίδια θα έστελνε το παιδί της στην τάξη με περισσότερα από ένα κρούσματα, καθώς εκεί είναι πιο ασφαλές. «Πού είναι πιο ασφαλή τα παιδιά μας; Πού θέλουμε τα παιδιά μας, εκεί όπου εφαρμόζονται οι έλεγχοι ή σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχουν έλεγχοι; Επενδύουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, σε συνεργασία με τους ειδικούς έχει θεσπιστεί ένα «αναλυτικότατο πρωτόκολλο» το οποίο προβλέπει τη λειτουργία των σχολείων και όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον κορονοϊό και τη νόσηση μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού. «Έχουν ληφθεί όλες οι παράμετροι για όσο το ασφαλέστερο δυνατόν περιβάλλον», επισήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των self-tests.

«Απομονώνουμε τα κρούσματα και περιορίζουμε τη διασπορά. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία γιατί πλέον ο ιός ανιχνεύεται σε ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού», πρόσθεσε

Δια ζώσης η τριτοβάθμια

Αναφερόμενη στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά με δια ζώσης εκπαίδευση.

Για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα στο αμφιθέατρο, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος, είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών είτε να κάνει δύο rapid tests την εβδομάδα με δικό του κόστος.

«Αυτό είναι ένα σαφές κίνητρο προς τον εμβολιασμό».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα μικρότερων τμημάτων»

Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες του ΟΟΣΑ με τον μικρότερο μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, ενώ επισήμανε και τα προβλήματα που θα προέκυπταν αν τα τμήματα «έσπαγαν» σε πρωινά και απογευματινά.

«Ο γονιός πότε θα δουλέψει; Τι θα κάνει το παιδί τις υπόλοιπες ώρες;», αναρωτήθηκε και σημείωσε πως αυτό απαιτεί και περίπου 90.000 νέες αίθουσες που δεν υπάρχουν. «Αν μπορούσαμε θα αξιοποιούσαμε την ευκαιρία, όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

«Ένα παιδί που εμβολιάζεται είναι πιο προστατευμένο απέναντι στον ιό σε σχέση με ένα άλλο που δεν εμβολιάζεται. Είναι τεράστια τα οφέλη. Είναι μοναδικό δώρο αυτό που έχουμε και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό της κοινωνίας», κατέληξε η υπουργός, προτρέποντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.