7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κεραμέως: Εμβόλιο και τεστ αλλάζουν τα δεδομένα - Δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείων

Κεραμέως: Εμβόλιο και τεστ αλλάζουν τα δεδομένα - Δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείων
Eurokinissi

Στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα σχολεία τον εντοπισμό κρούσματος σε μαθητές, καθώς και στην ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά, εστίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως αποκάλυψε η υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα θα κλείνουν μεμονωμένα αν χρειαστεί, καθώς δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου.

Σχετικά με την ανησυχία των γονέων για την αλλαγή στο πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: «Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι το αυξημένο testing».

«Ακολουθούμε τη διεθνή τάση»

 

Συγκεκριμένα, η υπουργός τόνισε ότι αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, οι συμμαθητές του στο τμήμα θα κάνουν επτά τεστ μέσα στην εβδομάδα. «Ακολουθούμε τη διεθνή τάση. Τα παιδιά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ, είναι ασφαλές. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχει τόσο αυξημένος έλεγχος. Εβδομάδες συζητάγαμε για το πρωτόκολλο με τους ειδικούς.», πρόσθεσε η Ν. Κεραμέως.

Ερωτηθείσα για το αν το σχολείο θα είναι ελαστικό στο ζήτημα με τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος, επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα, η υπουργός σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες. 

«Αν είχα παιδιά σε σχολεία, θα έτρεχα να τα εμβολιάσω»

 

Επιπλέον, η Ν. Κεραμέως έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα: «Απευθύνομαι σε κάθε γονέα. Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να τα προστατέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, η Ν. Κεραμέως επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της παιδείας, η δια ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. «Στόχος μας είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά και η παροχή εκπαίδευσης. Οφείλουμε σαν πολιτεία να προσφέρουμε και τα δύο». 

Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η υπουργός διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο, καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.