Καύσωνας: Συνθήκες «καμίνι» στα αστικά κέντρα - Στους 47 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα

Καύσωνας: Συνθήκες «καμίνι» στα αστικά κέντρα - Στους 47 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα

Αφόρητες συνθήκες, με μέγιστες θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 47 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας και έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα, καταγράφτηκαν σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  

Οι ίδιες θερμοκρασίες αναμένονται και αύριο, Κυριακή, επιτείνοντας τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, ενώ περαιτέρω αισθητή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία τη νέα εβδομάδα.  «Άδειασαν» οι πόλεις από τους κατοίκους και «γέμισαν» οι παραλίες.

Χαρακτηριστικά η θερμοκρασία κυμαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες φτάνουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία στην πόλη  κυμαίνεται από 28 έως 40 βαθμούς.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για σήμερα το Σάββατο με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις του meteo καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει, ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οδηγούν στην αύξηση του αισθήματος δυσφορίας, προκαλώντας δυσμενείς συνθήκες για τους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Κυριακή εντός του αστικού ιστού της Αθήνας αναμένεται να κυμανθούν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλη έξοδος από Θεσσαλονίκη

Με χαμηλές ταχύτητες και καθυστερήσεις, ιδίως σε κομβικούς σηματοδότες του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής συνεχίστηκε το μεσημέρι η έξοδος των Θεσσαλονικέων προς τις παραλίες των κοντινών νομών για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, που αποτελεί ταυτόχρονα και την έναρξη της περιόδου του δεύτερου κύματος θερινών αδειών.

Η έξοδος ξεκίνησε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με αυξημένη κίνηση επί της Μουδανίων, ιδίως στο τμήμα από το εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» ως το ύψους του Ν. Ρυσίου, με τους εκδρομείς να εγκαταλείπουν την πόλη, για να αναζητήσουν οάσεις δροσιάς στις κοντινές ακτές, κόντρα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής εξακολουθούσε το μεσημέρι να είναι αυξημένη στην Κρυοπηγή, τη Νικήτη και τη Γερακινή και γενικά όπου υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γινόταν η κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων, από τα οποία πολλοί εκδρομείς διέρχονται για να προσεγγίσουν τις παραλίες της Πιερίας.

«Νεκρή» πόλη ο Βόλος

Μία πόλη χωρίς κατοίκους θυμίζει ο Βόλος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της άπνοιας που επικρατούν στην Μαγνησία, παρά την εγγύτητα με την θάλασσα, αφού ο κόσμος από χθες φεύγει προς τις εξοχές για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο του Βόλου έφθασε τους 38 βαθμούς, στον Περιφερειακό τους 40,2 και στην παραθαλάσσια Αγριά τους 37,3, ενώ η υγρασία έχει περιοριστεί λόγω των ειδικών συνθηκών στο 37%.

Οι κάτοικοι του Βόλου από χθες το απόγευμα, αλλά και σήμερα ως το μεσημέρι εγκαταλείπουν την πόλη και στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθύνονται προς τα θέρετρα και τις ακτές του Πηλίου για να δροσιστούν με βουτιές στη θάλασσα. Όμως στις εξόδους προς το Πήλιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» του ατελείωτου μποτιλιαρίσματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αυτοκινήτων για πολλά χιλιόμετρα προς Αγριά, Λεχώνια και Καλά Νερά.

Οι παραλίες και οι πλαζ τόσο περιμετρικά του Βόλου, στις Αλυκές και στον Άναυρο, αλλά και σε όλο το Πήλιο, ανατολικό και δυτικό, έχουν βουλιάξει από κόσμο που προσπαθεί να δροσιστεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφυγαν για τις κοντινές Σποράδες και κυρίως για την Σκιάθο που έχει και την ευκολότερη πρόσβαση. Τα πλοία έφυγαν γεμάτα από τον Βόλο, χθες και σήμερα, με κόσμο για τις διακοπές του ή με ταξιδιώτες του τριημέρου που επιθυμούσαν να ξεφύγουν από την πόλη.

Πάντως όσοι παραμένουν στον Βόλο βλέπουν μία πόλη διαφορετική χωρίς κίνηση στο εμπορικό κέντρο και λιγοστά αυτοκίνητα να κινούνται στους δρόμους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να βρέχουν τα κεφάλια τους μέσα σε συντριβάνια.

Παράλληλα ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν στην διάθεση των πολιτών ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες για να φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτές είναι οι αίθουσες στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρώην Νομαρχία),το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» πίσω από το δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο στους Αγίους Αναργύρους.

Η Πολιτική Προστασία δε με ανακοινώσεις της εφιστά την προσοχή των πολιτών που βρίσκονται στην ύπαιθρο να μην ανάβουν φωτιές, λόγω της επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων και του καύσωνα.

«Καμίνι» και το Ηράκλειο 

  Εστίες δροσιάς, αναζητούν οι Ηρακλειώτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα του καύσωνα, που κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες ημέρες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευνοούν εξορμήσεις σε παραλίες, που διαρκούν όλη την ημέρα. Με αφορμή το Σαββατοκύριακο, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών του Ηρακλείου, επέλεξε να εκδράμει σε περιοχές όπου η δροσιά της θάλασσας λειτουργεί ανακουφιστικά, ενώ όσοι αποφάσισαν να μείνουν στα σπίτια τους, φρόντισαν ήδη να έχουν προμηθευτεί τα απαιτούμενα προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Η κίνηση στο κέντρο του Ηρακλείου ιδιαίτερα τις ώρες που οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα ύψη, είναι περιορισμένη, ενώ από το απόγευμα και μετά -όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στις πόλεις- αναζητούν δροσερά σημεία, με δημοφιλέστερα τα καταστήματα εστίασης στο παραλιακό μέτωπο. Μετά το απόγευμα ξεκινούν και οι περίπατοι των ηρακλειωτών στην αποκαλούμενη «λεωφόρο by pas» στο λιμενοβραχίονα του Φρουρίου Κούλε, όπου το ελαφρύ βοριαδάκι, μάλλον δημιουργεί αίσθηση δροσιάς.

Οι περιοχές που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τον καύσωνα είναι τα νότια του νομού Ηρακλείου και κυρίως το τμήμα της Μεσαράς, που ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μεγάλο μέρος των αγροτικών εργασιών, έχει περιοριστεί, ενώ στα νότια παράλια του Ηρακλείου οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολύ μεγάλες.

Το ίδιο δημοφιλείς είναι και οι παραλιακές περιοχές στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού, τη Σητεία, όπου τις τελευταίες ημέρες τα διαθέσιμα καταλύματα είναι γεμάτα και παραλίες όπως ο Κουρεμένος, η Χιόνα και το Βάι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ντόπιων αλλά και επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, τέτοιου είδους φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης διάρκειας που δημιουργούν και συνθήκες καύσωνα, εμφανίζονται και στην Κρήτη σε μεγάλους κύκλους χρονικής επανάληψης (δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο σπάνια).

«Τα κύματα αυτά εξαιτίας του ότι μεταφέρουν πολύ θερμές αέριες μάζες στην ατμόσφαιρα, δημιουργούν αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ταλαιπωρώντας και την Κρήτη παρά το γεγονός ότι ως νησί έχει μηχανισμούς άμυνας λόγω των τοπικών ανέμων που μπορούν να εξομαλύνουν τις θερμοκρασιακές συνθήκες κυρίως στα βόρεια. Στις νότιες περιοχές ωστόσο εμφανίζονται θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο, ανάλογες με της ηπειρωτικής Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλίας» προσέθεσε ο κ. Λέκκας.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και δήμων, ενώ έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πολίτες προκειμένου να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως αποφυγή μετακινήσεων τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, την κατανάλωση υγρών και την χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων.

Χανιά: Μέτρα για τον καύσωνα

«Καταφύγιο», στις παραλίες βρήκαν οι κάτοικοι των Χανίων καθώς και οι επισκέπτες της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Περιφερειακή Ενότητα με τον υδράργυρο τις μεσημεριανές ώρες να αναμένεται να φτάσει σε ορισμένες περιοχές τους 40 βαθμούς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Από το πρωί η κίνηση στους δρόμους που οδηγούν σε παραλίες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ περιοχές όπως τα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, η Παλαιόχωρα και το Λουτρό, έχουν κατακλυσθεί από κόσμο που αναζητά μια όαση δροσιάς.

Στις παραλίες κοντά στην πόλη μεγάλη ήταν η προσέλευση στον Σταυρό, το Μαράθι, τη Νέα Χώρα, τους Αγίους Αποστόλους, τη Χρυσή Ακτή και την Αγία Μαρίνα.

Στο πλαίσιο των μέτρων και των οδηγιών του υπουργείου Εργασίας από τον Δήμο Χανίων ανακοινώθηκε ότι σήμερα Σάββατο από τις 2:00 μετά το μεσημέρι έως και τις 5:00 το απόγευμα, δεν θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή των απορριμμάτων. Η απόφαση ελήφθη, με γνώμονα την υγεία και την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας.

Ακόμα ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Αυγούστου θα είναι ανοικτές για το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ κλιματιζόμενες αίθουσες στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων στις περιοχές Νέας Χώρας και Σπλάντζιας.

Παράλληλα εξέδωσε δελτίο με οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ανάλογο δελτίο εξέδωσε και η Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Κλειστός, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για την Κρήτη, παραμένει από σήμερα α Σάββατο 31 Ιουλίου , έως και την Δευτέρα 2 Αυγούστου ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δασών με νεότερη ανακοίνωση θα υπάρξει ενημέρωση για το άνοιγμα του Εθνικού Δρυμού ή η παράταση του κλεισίματος, αφού ληφθούν υπόψη νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με ανακοίνωση του απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές, για λελογισμένη χρήση του αρδευτικού νερού, τα επόμενα 24ωρα -λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται και στην Κρήτη- προκειμένου ο Ο.Α.Κ. να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε γενική διακοπή.

Από τον δήμο Κισάμου ανακοινώθηκε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες, η εκδήλωση με τίτλο «Γραμβούσα, το παλλάδιο της Κρητικής Ελευθερίας», που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στη νήσο της Ήμερης Γραμβούσας δεν θα πραγματοποιηθεί και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία υλοποίησής της.

Επέλαση του καύσωνα σε Τρίκαλα

Ανάσες δροσιάς αναζητούν οι κάτοικοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, σε σιντριβάνια, πάρκα, παραλίες γειτονικών νομών και χωριά του ορεινού όγκου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πλέον γεγονός. Οι περισσότεροι κάτοικοι που παρέμειναν στις πόλεις βγήκαν νωρίς το πρωί για ψώνια, ενώ το μεσημέρι ολόκληρες γειτονιές έχουν ερημώσει. Παράλληλα αρκετά δύσκολες είναι και οι συνθήκες για τους αγρότες, λόγω του καύσωνα, να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες αγροτικές εργασίες.

Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, λαμβάνει σειρά μέτρων. Οι κλιματιζόμενοι χώροι στο Ε ΚΑΠΗ (έναντι ΔΕΗ) για τους πολίτες και στο Κέντρο Κοινωνικών Δομών (Ομήρου 6) θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, έως και 24 ώρες το 24ωρο αν παραστεί ανάγκη. Σημειώνεται ότι η είσοδος θα γίνεται με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζόμενων του δήμου σε εξωτερικές εργασίες, βάσει και της σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε. Λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, σε ετοιμότητα βρίσκονται υδροφόρες, μηχανήματα έργου, αλλά και λοιπό τεχνικό προσωπικό του δήμου.

Ο Δήμος φροντίζει για επιπλέον φροντίδα και παροχή νερού για αδέσποτα ζώα. Η ΔΕΥΑΤ αναλογιζόμενη τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την ανάγκη για νερό των συμπολιτών αυτή την περίοδο, ανακοινώνει ότι δεν θα προβεί σε διακοπές νερού λόγω οφειλών, μεσούντος του καύσωνα. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο πρόεδρος Χρήστος Αναστασίου, δε θα γίνουν διακοπές υδροδότησης μέχρι και 16 Αυγούστου 2021. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, είναι να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Δήμος Καρδίτσας

Ανοικτή για το κοινό θα παραμείνει το προσεχές χρονικό διάστημα και για όσο θα διαρκεί ο καύσωνας η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας. Η αίθουσα συνεδριάσεων θα παραμείνει ανοικτή τις καθημερινές από τις 7 το πρωί μέχρι στις 8 το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. μέχρι στις 8 το απόγευμα. Εξάλλου κατά τις ώρες που η αίθουσα θα είναι ανοικτή θα λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 24413 50772 για την περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού.

Τέλος κατόπιν συνεννοήσεως του Δήμου Καρδίτσας και του Ιατρικού Συλλόγου με το ΕΚΑΒ, όλες τις ημέρες του καύσωνα θα βρίσκεται ασθενοφόρο στον κεντρικό τομέα της πόλης για την περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Διαβάστε ακόμα:

Μέτρα για τον καύσωνα: Για ποιους εργαζόμενους συστήνεται μερική παύση εργασιών 12.00-16.00

ΥΠΕΣ: Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους δικαιολογείται η μη προσέλευση στη δουλειά λόγω καύσωνα

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα - Ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς

Δημήτρης Ζιακόπουλος: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καιρικά φαινόμενα πέρα από τη φαντασία μας...

ΙΣΑ: Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες