Κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας η πλειονότητα των εργαζομένων
Γ. Βρούτσης

Κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας η πλειονότητα των εργαζομένων

Το εύρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού είναι πάρα πολύ μεγάλο και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Προστατεύονται και οι πιο αδύναμοι με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τόνισε, σημειώνοντας ότι «όλα τα επιδόματα συνεχίζουν να υπάρχουν».

Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα, είπε ότι θα καταβληθεί κανονικά τη Μεγάλη Τετάρτη στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι πληττόμενες, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), αλλά ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα καταβληθεί σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε δε ότι το Δώρο Πάσχα θα το λάβει, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η κατηγορία των νοσοκόμων και των γιατρών. «Μέσα στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, που βιώνουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς για την έκδοση προσωρινών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής συντάξεων.

«Έχουμε ήδη πάρει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, είναι η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, καθώς και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Όμως, κληρονομήσαμε 1.058.000 εκκρεμότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ (υποθέσεις, ερωτήματα, επανυπολογισμούς, κ.ά.). Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε την πορεία που είχαμε ξεκινήσει, μέσω του ψηφιακού συστήματος "ΑΤΛΑΣ", σήμερα θα είχαν δοθεί όλες οι συντάξεις, με ψηφιακό τρόπο, χωρίς αναμονές. Το διέκοψε, λόγω ιδεοληψίας. Από την πλευρά μας, εμείς έχουμε έναν σταθερό προσανατολισμό, ώστε, τον Ιούνιο του 2020, να εκδώσουμε τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.