7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Ισπανία: Κατηγορεί το Μαρόκο για εργαλειοποίηση ανηλίκων στον θύλακα της Θέουτα

Κατηγορεί το Μαρόκο για εργαλειοποίηση ανηλίκων στον θύλακα της Θέουτα

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες κατηγόρησε το Μαρόκο για εργαλειοποίηση εκατοντάδων ανηλίκων στην παραβίαση των συνόρων της Ισπανίας μετά την συρροή χιλιάδων μεταναστών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «απαράδεκτο».

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν ανήλικοι χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την παραβίαση των συνόρων της Ισπανίας, είναι απαράδεκτο», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός στην δημόσια ισπανική τηλεόραση RTVE κατά την διάρκεια τελετής για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως από τις 17 Μαΐου, τουλάχιστον 8.000 υποψήφιοι μετανάστες, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, συνέρρευσαν στον ισπανικό θύλακα, αφού οι μαροκινοί συνοριοφύλακες τους επέτρεψαν να περάσουν. Οι περισσότεροι απωθήθηκαν, αλλά περισσότεροι από 800 ανήλικοι παρέμειναν στους δρόμους της Θέουτα. Οι αρχές της Θέουτα προσπαθούν να βρουν τους γονείς τους για να διασφαλίσουν την επιστροφή τους, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Είναι απαράδεκτο, τόσο από απόψεως διεθνών κανόνων όσο και ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

«Καμία χώρα που ενεργεί στο πλαίσιο της καλής γειτονίας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ανηλίκους κατά τέτοιο τρόπο», πρόσθεσε.

«Η Ισπανία υπήρξε πάντοτε ένα από τα βασικά στηρίγματα του Μαρόκου, αλλά ζητούμε σεβασμό εκ μέρους του Μαρόκου, διότι είναι το κλειδί της συνύπαρξης», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Μαδρίτη, μεταξύ των μεταναστών, 1.500 ήταν ανήλικοι, ενώ η Διεθνής Αμνηστία τους υπολόγισε σε 2.000. Οι αρχές της Θέουτα κατηγόρησαν το Μαρόκο ότι εκμεταλλεύθηκε τους ανηλίκους ενθαρρύνοντάς τους να διασχίσουν τα σύνορα για να ασκήσει πίεση επί της Μαδρίτης στο πλαίσιο της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που προκλήθηκε από την παρουσία στο ισπανικό έδαφος του Μπραχίμ Γάλι, ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο.

Υπογραμμίζεται ότι χιλιάδες μετανάστες κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα διότι οι μαροκινοί συνοριοφύλακες τους άφησαν να περάσουν, πράγμα που θεωρήθηκε μέτρο αντιποίνων μετά την νοσηλεία του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο στην Ισπανία Αυτή η συρροή ανθρώπων δημιούργησε φόβους για μετάδοση της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά χθες, μόνο 39 εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ