ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Ευρωπαϊκή Ένωση: Καθυστερεί τις παραδόσεις στα μέλη αλλά εξήγαγε 80 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες

Καθυστερεί τις παραδόσεις στα μέλη αλλά εξήγαγε 80 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες
AP Photo/Rafiq Maqbool

Τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού των κρατών - μέλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των «27», αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν εξαχθεί σε χώρες εκτός του μπλοκ, με την Ιαπωνία και τη Βρετανία να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, τα οποία και εμπεριέχονται σε έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, η Ιαπωνία εμφανίζεται να έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 17,7 εκατ. δόσεις εμβολίων και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με εισαγωγές 13,3 εκατ. δόσεων εμβολίων από την Ένωση.

Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί είναι οι εξής:

Ιαπωνία: 17,7 εκατ. δόσεις

Ηνωμένο Βασίλειο: 13,3 εκατ. δόσεις

Καναδάς: 9,5 εκατ. δόσεις

Μεξικό: 7 εκατ. δόσεις

Σαουδική Αραβία: 4 εκατ. δόσεις

Τουρκία: 3,8 εκατ. δόσεις

Σιγκαπούρη: 2,5. εκατ. δόσεις

Ελβετία: 2,5 εκατ. δόσεις

Χιλή: 2 εκατ. δόσεις

Κολομβία: 1,7 εκατ. δόσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο όγκος των εξαγόμενων δόσεων αναμένεται να εντείνει την κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τις οποίες ασκείται κριτική για τα χαμηλά επίπεδα προσφοράς των εμβολίων, τη στιγμή που ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης υστερεί δραματικά έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εμβολιάσει περίπου το 10% του πληθυσμού τους με τα διαθέσιμα εμβόλια, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε ΗΠΑ και Βρετανία ανέρχεται σε 26,5% και 28% αντίστοιχα.

Daily Telegraph: Κοντά στο να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στη Βρετανία

Η Βρετανία αναμένεται πιάσει το όριο της ανοσίας της αγέλης κατά του κορονοϊού την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με ένα υπολογιστικό μοντέλο του University College London (UCL) το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Daily Telegraph».

Βάσει του μοντέλου αυτού, το 73,4% του πληθυσμού της Βρετανίας θα διαθέτει μέχρι τις 12 Απριλίου –ημερομηνία που ξανανοίγουν καταστήματα λιανεμπορίου, εστιατόρια, πάρκα και ζωολογικοί κήποι - προστατευτικά αντισώματα κατά της COVID-19 –παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ ημερών του Imperial College ότι μόλις 34% θα είχε την απαραίτητη προστασία μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σταματά μια ασθένεια να εξαπλώνεται στον πληθυσμό, επειδή αρκετός αριθμός ανθρώπων έχει αναπτύξει ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή ανέρρωσε από τη νόσο και συνήθως υπολογίζεται στο 70-75% του πληθυσμού.

Η ανοσία αγέλης δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ασθένειες, αλλά μόνο σε όσες είναι μεταδοτικές, που μπορούν δηλαδή να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο. Ο τέτανος, για παράδειγμα, είναι μολυσματικός αλλά όχι μεταδοτικός, επομένως δεν ισχύει η ανοσία αγέλης.

Η ανοσία αγέλης αναγνωρίστηκε ως φυσικό φαινόμενο στη δεκαετία του 1930, όταν παρατηρήθηκε ότι αφού ένας σημαντικός αριθμός παιδιών είχαν γίνει άνοσα στην ιλαρά, ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνονταν προσωρινά μεταξύ των ευάλωτων παιδιών.

Τα στοιχεία του Imperial College συνεκτιμήθηκαν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης SAGE, η οποία άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι μια πλήρης άρση του lockdown στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάνω από χίλιους θανάτους ημερησίως το καλοκαίρι και να φέρει ξανά στα όρια της κατάρρευσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. 

Από το μοντέλο του UCL συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 21 Ιουνίου – ημερομηνία που έχει καθορίσει ως στόχο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον στον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το απαγορευτικό καθώς αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία.

Οι επίσημοι υπολογισμοί, από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορονοϊού. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν λίγο μικρότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία.

Έκτοτε όμως άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν πλέον αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς. 

Η Telegraph αναφέρει ότι θα έχουν υπάρξει επίσης περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, άτομα που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα λόγω άλλων κορονοϊών και πολίτες με ανοσία μέσω μεγάλης ποσότητας των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δεν ανιχνεύονται στα τεστ αντιγόνων.

«Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του βρετανικού πανεπιστημίου, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης».

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg: Τι λάθος έγινε με το εμβόλιο της AstraZeneca 

Daily Telegraph: Κοντά στο να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στη Βρετανία