Καταθέτουν στη Γερουσία οι επικεφαλής Twitter, Facebook και Google

Καταθέτουν στη Γερουσία οι επικεφαλής Twitter, Facebook και Google

Oι επικεφαλής των εταιρειών τεχνολογίας, Facebook, Twitter, Google καταθέτουν σήμερα ενώπιον επιτροπής εμπορίου της Γερουσίας με αφορμή το ζήτημα της νομοθετικής "ασπίδας" των κολοσσών της τεχνολογίας, συγκεκριμένα την παράγραφο 230 του νόμου για την  Ευπρέπεια των Επικοινωνιών.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν την παράγραφο 230 του σχετικού νόμου ως βασικό πεδίο που χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς θεωρούν ότι οι Facebook, Twitter και YouTube της Google λογοκρίνουν τις πολιτικά συντηρητικές φωνές. Οι πλατφόρμες έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι λογοκρίνουν τον συντηρητικό λόγο, αντιτείνοντας ότι πολλοί συντηρητικοί έχουν τεράστια επιτυχία και διάδοση των απόψεών τους μέσω των υπηρεσιών τους.

Η παράγραφος 230 επιτρέπει στις διαδικτυακές πλατφόρμες να μην φέρουν νομική ευθύνη για τις αναρτήσεις των χρηστών τους και τις κινήσεις των διαχειριστών τους σχετικά με το περιεχόμενο. Μολονότι η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε τη δεκαετία του '90 προκειμένου να επιτρέψει στις νέες τότε τεχνολογικές εταιρείες να μεγεθυνθούν, γερουσιαστές και βουλευτές και των δύο παρατάξεων αμφισβητούν πια κατά πόσο είναι επίκαιρη, καθώς πλέον προστατεύει επιχειρηματικούς κολοσσούς έναντι των νομικών ευθύνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Τζακ Ντόρσεϊ επικεφαλής του Twitter θα προειδοποιήσει την επιτροπή ότι η διάβρωση του θεσμού που προβλέπει ο νόμος 230 θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν στο διαδίκτυο. Από τη πλευρά του ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ του Facebook θα αναφέρει ότι οι τεχνολογικές πλατφόρμες είναι πιθανό να λογοκρίνουν περισσότερο για να αποφευχθούν νομικοί κίνδυνοι εάν καταργηθεί ο Νόμος 230.

Η ακρόαση πραγματοποιείται αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει να θεωρηθούν υπεύθυνες οι εταιρείες τεχνολογίας για φερόμενες καταστολές συντηρητικών φωνών.