Κατάρ: Οι Ταλιμπάν επέδειξαν ρεαλισμό

Κατάρ: Οι Ταλιμπάν επέδειξαν ρεαλισμό

Οι Ταλιμπάν επέδειξαν «ρεαλισμό» και οι «ντε φάκτο ηγέτες» του Αφγανιστάν πρέπει να κριθούν για τις ενέργειές τους, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Λολουά αλ Χάτερ.

«Επέδειξαν αρκετό ρεαλισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

«Είναι οι ντε φάκτο ηγέτες (του Αφγανιστάν), δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε η αλ Χάτερ που είναι και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαχειριστεί εποικοδομητικά την κρίση στο Αφγανιστάν.

«Ας εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και (…) ας βάλουμε στην άκρη τα συναισθήματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η αλ Χάτερ τόνισε ότι «δεν πιέζουμε για την αναγνώριση» του νέου καθεστώτος.

Το Κατάρ έχει αναχθεί σε βασικό παράγοντα στην κρίση στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή. Η χώρα είχε φιλοξενήσει το 2020 τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, οι οποίες κατέληξαν στη συμφωνία που οδήγησε στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Αργότερα στο Κατάρ διεξήχθησαν και οι ενδοαφγανικές συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης.