Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 19:06

-A +A

Καταγγελίες και μομφές σεισμολόγων για τον Δ/ντη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 19:06
Καταγγελίες και μομφές σεισμολόγων για τον Δ/ντη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
-A +A

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, με εκατέρωθεν μομφές και καταγγελίες σε μέσα κοινωνικά δικτύωσης, έχει ξεσπάσει ενόψει της επικείμενης επιλογής νέου Διευθυντή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να κατηγορεί τον νυν διευθυντή Άκη Τσελέντη πως άλλαξε την ηλικία του για να είναι ξανά υποψήφιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κοινότητα των σεισμολόγων,, η υπόθεση παρόλο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα υφίσταται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες. Σημειώνεται ότι υπό την κρίση της αρμόδιας επιτροπής θα τεθούν οι Άκης Τσελέντης, Ευθύμιος Λέκκας και Αθανάσιος Γκανάς. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπαδόπουλος καταγγέλλει ότι ο κ. Τσελέντης φέρεται να έχει υπερβεί το όριο ηλικίας που θέτει ο νόμος και προσκόμισε έγγραφα με νεώτερη ηλικία πριν λήξει η προθεσμία.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε:

«ΣΕΙΣΜΟΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ κ. Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗ!!

Αγαπητέ Συνάδελφε κ. Τσελέντη,
Μετά από 35 χρόνια παράλληλης πορείας δικαιούμαι να σου απευθυνθώ δημόσια. Έθεσες και πάλι υποψηφιότητα για δ/ντής στο Γεωδυναμικό. Επειδή έχεις υπερβεί το όριο ηλικίας που θέτει ο νόμος, προσκόμισες χαρτιά για νεώτερη ηλικία, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία! Η αλλαγή ηλικίας νομικά δε γίνεται δεκτή. Αλλά ούτε με την κοινή λογική στέκει. Γιατί αν ισχύει, μπήκες στο παν/μιο 15-16 χρόνων!!! Συνεπώς, φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση τα μέλη της επιτροπής. Θα μου πεις ότι ο Υφυπουργός Έρευνας κ. Χρίστος Δήμας (Χρίστος Δήμας - Christos Dimas) συγκρότισε, όλως τυχαίως, μια πολύ φιλική επιτροπή. Όλως τυχαίως ο φίλος σου ο κ. Π. Βαρώτσος, που μαζί κάνετε τις προγνώσεις επί 30 χρόνια, όλως τυχαίως ο κ. Κ. Συνολάκης #CostasSynolakis, επιστημονικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Και άλλοι. Παρ’ ολα αυτά δυσκολεύονται να πάρουν μερίδιο στη μη νομιμότητα. Για να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου, για να κρατήσουν και οι άλλοι τη δική τους, σε προτρέπω να δηλώσεις παραίτηση από υποψήφιος. Είναι το καλύτερο που σου μένει να κάνεις! Τώρα που έχεις λίγο χρόνο ακόμη!!»

Απαντώντας, ωστόσο, ο Άκης Τσελέντης έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι: «Εδώ και καιρό δέχομαι ενορχηστρωμένες επιθέσεις από συγκεκριμένη κλίκα με αιχμή πρώην συνάδελφο και νυν συνταξιούχο. Δεν δίστασε μάλιστα αυτός παραμονές της εκλογής του νέου διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, όπου τυχαίνει να είμαι υποψήφιος (και ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥ ΠΗΡΑ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ ΒΑΘΜΟ) να ζητήσει με δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα την παραίτηση μου – προς όφελος φυσικά άλλου υποψηφίου που προφανώς τον υποκινεί – με το πρόσχημα δήθεν πλαστής εκ μέρους μου κατάθεσης δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την ηλικία μου. Αφού λοιπόν δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πρόοδο της διαδικασίας εκλογής προσπαθούν ως έσχατο μέσο να με εκφοβίσουν διασύροντας με στη κοινή γνώμη που βέβαια δεν μπορεί να έχει γνώση της νομοθεσίας. Επειδή αυτή τη φορά το ψέμα και η δολιότητα ξεπέρασαν τα όρια δηλώνω ότι κινούμαι ήδη νομικά εναντίον αυτού αλλά και όσων με άτιμους τρόπους προσπαθούν να πλήξουν το κύρος, την ηθική και την επιστημονική μου υπόσταση».

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία

Σχολιάζοντας πάντως τα δημοσιεύματα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζει ότι διασφαλίζει τη νομιμότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια της διαδικασίας και ενημερώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας απευθύνθηκε εγγράφως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει εάν είναι δυνατή η διαβίβαση προς τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης για τη θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ υπομνημάτων, εξώδικων δηλώσεων και απαντήσεων από την πλευρά των υποψηφίων, με τις οποίες διατυπώνονται αιτιάσεις και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των φακέλων υποψηφιοτήτων.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε πως είναι δυνατή και νόμιμη η διαβίβαση προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κριτών προκειμένου να συνεκτιμηθούν και μορφώσουν και να αξιολογηθούν κατά την κρίση τους, επισημαίνει το υπουργείο και υπογραμμίζει ότι «συνεπώς, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς καμία παρέκκλιση και ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ώστε οι κριτές της επιτροπής να έχουν λάβει όλες τις  απαραίτητες πληροφορίες από τους υποψηφίους. Όσοι δεν το αποδέχονται αυτό πολύ απλά εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να προχωρήσει η αξιολόγηση», καταλήγει το υπουργείο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα