Κατά της απόσυρσης του Oruc Reis από το Καστελόριζο o «εμπνευστής» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Κατά της απόσυρσης του Oruc Reis από το Καστελόριζο o «εμπνευστής» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Κατά της απόσυρσης του Oruc Reis από την περιοχή του Καστελόριζου τάσσεται ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», σημειώνοντας πως «η δραστηριότητα στην υφαλοκρηπίδα μας δεν πρέπει να θεωρείται "αμφιλεγόμενη"».

Σχολιάζοντας την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών από το Oruc Reis σε «αμφιλεγόμενες περιοχές» του Αιγαίου, όπως τις χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν, ο Γκιουρντενίζ σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η αποδοχή μιας έκτασης 50 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που δόθηκε στο νησί Meis (=Καστελόριζο) και η συνεργασία στην αμφιλεγόμενη περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία παραιτείται της συμφωνίας τη Λιβύη».

Με δηλώσεις του στο CNN Turk, o Ι. Καλίν είχε επισημάνει πως η απόφαση για απόσυρση του Oruc Reis ανήκει στον ίδιο τον Ερντογάν, τονίζοντας πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. «Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο», δήλωσε ο Καλίν.

Ο ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρτενίζ είναι ο πρώτος που μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», το 2006, παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσά, με στόχο να καταστεί η Τουρκία ναυτική υπερδύναμη.