«Κανιβαλίζοντας» τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Κανιβαλίζοντας» τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επιλέγοντας την καταστροφολογία ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά νεοαγανακτισμένους προκειμένου να στήσει το νέο αφήγημα με το οποία θα αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οικονομία, πανδημία και εθνικά μπαίνουν στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να μπουν κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά προβλήματα και ο εμφύλιος που μαίνεται μεταξύ προεδρικών, 53+ και λοιπών κομματικών.

Τα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα έρχονται βροχή, με τελευταίο τον Νίκο Φίλη, ο οποίος δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει χώρος για αρχηγικά κόμματα την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δημιουργήσει ακριβώς αυτό, στηριζόμενος στους προεδρικούς και τους πασοκογενείς.

Η Κουμουνδούρου μοιάζει με καζάνι που βράζει και ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατώντας να παρουσιάσει προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο και προτάσεις επιλέγει το σκληρό ρόκ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ο στόχος διπλός. Αφενός η συσπείρωση έστω και φαινομενική απέναντι στην «κακιά δεξιά» αφετέρου η δημιουργία ενός νέου κύματος αγανακτισμένων που μέσω από την ύφεση εξ αιτίας της πανδημίας θα δημιουργήσουν το κύμα που θα τον επαναφέρει στην εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό δείχνει να αδιαφορεί για την κρισιμότητα των περιστάσεων. Τόσο σε ο,τι αφορά το θέμα της πανδημίας και της εκ νέου εξάπλωση του κορονοιού όσο και σε αυτό της ελληνοτουρκικής κρίσης που παραμένει σε εξέλιξη. Στηριζόμενος στη διεθνή οικονομική ύφεση εγείρει διαρκώς θέματα αφήνοντας στο περιθώριο τη στροφή που είχε επιχειρήσει στη σοσιαλδημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι πασοκογενείς που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις στροφές του αρχηγού τους με αποτέλεσμα να διαφωνούν και μεταξύ τους για θέματα που βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο την περίοδο αυτή. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τις εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επενδύσει σε μια δεξιά παρένθεση εκτιμώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκη δεν θα μπορέσει να σταθεί αφού θα εφαρμόσει την κατά ΣΥΡΙΖΑ «νεοφιλελεύθερη ατζέντα» του. Και ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να αποδομήσει την σημερινή κυβέρνηση. Ως πρωθυπορυγός άλλωστε είχε δείξει πόσο υποτιμά τον διάδοχό του.

Οι κινήσεις όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντιμετώπιση σημαντικών κρίσεων όπως του Έβρου αλλά κυρίως της πανδημίας έδειξαν πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Για το λόγο αυτό επιλέγει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, του όχι σε όλα και του καταγγελτικού λόγου, που προς το παρόν πηγάζει από τα στόματα στελεχών όπως ο Παύλος Πολάκης. Αυτός ο δρόμος καλύπτει τα μεγάλα κενά της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αυτά που στελέχη του κόμματος επισημαίνουν και ζητούν από τον ίδιο να ορίσει έναν μπούσουλα, μια γραμμή πάνω στην οποία θα κινείται ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην παλινδρομεί όπως στην περίπτωση με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή με το θέμα του τουρισμού. Θέμα για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει θέση ανάλογα με τις εξελίξεις.

Κορυφαία παλαιά στελέχη τονίζουν πως η έλλειψη στρατηγικής και θέσεων είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Καθώς και οτι οι ψηφοφόροι το διαπιστώνουν και το έχουν αποτυπώσει στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα αναφέρουν ότι αν αυτό δεν αλλάξει στις επόμενες δημοσκοπήσεις, αυτές μετά την καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχει κίνδυνος να γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη για το μέλλον του κόμματος.

Αυτό το θέμα όπως και το που πάει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ένταξη των στελεχών του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τα προβλήματα που οι σύντροφοι έχουν μεταξύ τους έχει δημιουργήσει και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Κουμουνδούρου.

Όλοι δε περιμένουν τις αλλαγές που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε επίπεδο τομεαρχών για να δουν που θέλει να πάει το κόμμα. Και μετά θα λάβουν θέσεις μάχης έως ότου, κάποια στιγμή, γίνει και το πολυπόθητο συνέδριο για να λυθούν οι διαφορές, όπως ο Παύλος Πολάκης, η φωνή του προέδρου όπως αποκαλείται έχει προαναγγείλει.

Το τι θα πράξει με τον Νίκο Παππά που έχει εκτεθεί μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις συναντήσεις με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου και την εμπλοκή στην υπόθεση Καλογρίτσα θα είναι ενδεικτικό. Όπως και με τον Παύλο Πολάκη η συμπεριφορά του οποίου ενοχλεί παλαιά στελέχη του κόμματος.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Αλ. Χαρίτση στον ρόλο του εκπροσώπου του κόμματος είναι επίσης ένα στοιχεία που θα καθορίσει και τη στάση πολλών στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως πρέπει να υπάρξει αποσυμπίεση και να ξεθυμάνει η «χύτρα που βράζει». Στην παρούσα φάση έχει επιλέξει ως… βαλβίδα ασφαλείας το σκληρό ροκ και την αντιπολίτευση του όχι σε όλα, η οποία φτάνει και ξεπερνά τα όρια του λαικισμού.

Οταν καταγγέλλει για «χυδαιότητα» την κυβέρνηση , τον πρωθυπουργό πως «αυτοβαυκαλίζεται (;;;) και προαναγγέλλει πως θα γίνει «κόλαση» στην χώρα το φθινόπωρο ουσιαστικά αλλοιώνει το ρόλο που του ανέθεσε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και μάλιστα σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Αυτόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης