Κανένα θετικό δείγμα από τα τεστ των κινητών μονάδων ΕΟΔΥ

Κανένα θετικό δείγμα από τα τεστ των κινητών μονάδων ΕΟΔΥ

Ούτε ένα τεστ, ανάμεσα στα περίπου 1000 που πραγματοποίησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μέσα σε 48 ώρες, δεν βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι 20 κινητές μονάδες συνέλεξαν δείγματα κυρίως από ευπαθείς ομάδες δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, δομές αστέγων και φυλακές. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Προτεραιότητα των κινητών μονάδων είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης. Σταδιακά θα αναπτυχθούν συνολικά 500 τέτοιες ομάδες του ΕΟΔΥ και θα διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού και σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης, θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Όπως ανέφερε και ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, στόχος αυτών των τεστ είναι να εντοπιστούν οι κρυφές εστίες του ιού στη χώρα. «Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου», τόνισε.

«Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων», είπε ο κ. Τσιόδρας.