Κάμψη στα κρούσματα από το άτυπο lockdown του χιονιά

Κάμψη στα κρούσματα από το άτυπο lockdown του χιονιά

Συγκράτηση στην πορεία της πανδημίας έφερε το άτυπο lockdown που επέβαλε η κακοκαιρία, μειώνοντας δραστικά μετακινήσεις και κοινωνικές επαφές. Συνέβαλε και η αναγκαστική προσωρινή επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μειώνοντας δραστικά τη διασπορά στη μαθητική κοινότητα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της πανδημίας, καθώς το 32%-33% των κρουσμάτων στην επικράτεια αφορά παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα με μείωση 5% στις νέες διαγνώσεις, που συμπαρασύρει αργά και σταθερά αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, με μείωση κατά 15% στις νέες εισαγωγές ασθενών και κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ εισαγωγών - εξιτηρίων στο 1,1, όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην επικράτεια, ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι περίπου 5.000, με το 57% των απλών κλινών Covid και το 85% των κλινών ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες.

Όπως εξηγεί από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης το άτυπο lockdown, που έφερε στην καθημερινότητά μας η κακοκαιρία έχει συνολικά θετική επίδραση στην επιδημιολογική εξέλιξη, λόγω της δραστικής μείωσης των κοινωνικών επαφών και της εξάλειψης του συγχρωτισμού.

Για λίγες ημέρες οι εργασιακοί χώροι, οι σχολικές τάξεις και τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα άδειασαν, οι δρόμοι και οι πλατείες ερήμωσαν, η εστίαση έκλεισε μαζί με όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου πλην των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων, όπου βέβαια οι πελάτες ήταν λιγοστοί και στα ΜΜΜ σταμάτησε να γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς τα περισσότερα μέσα μεταφοράς δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν και ο κόσμος έμεινε σπίτι.

Βέβαια όπως εύστοχα τονίζει ο Νίκος Τζανάκης αυξήθηκαν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια - όπως είχε γίνει και πέρσι τον Φεβρουάριο με την εξίσου σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» - αλλά στον τελικό απολογισμό η επίδραση της έλλειψης μεγάλων συγχρωτισμών είναι θετική σε ό,τι βέβαια αφορά την πορεία της πανδημίας.

Ωστόσο, παρ' ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε διαρκή πτώση και με κυλιόμενη πτώση εβδομάδας κατά 5%, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται αφού οι θάνατοι εξακολουθούν να καταγράφουν μαύρα ρεκόρ, με το μέσο όρο θανάτων την τελευταία εβδομάδα να αγγίζει τους 96, ενώ υψηλά παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου επισημαίνει ότι τα προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν πως σε 3-4 εβδομάδες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών θα μειωθεί στους 550-600, ενώ πιο αργά και βασανιστικά θα ακολουθήσει η μείωση των θανάτων.

Προβληματισμό, ωστόσο, γεννά στους ειδικούς το γεγονός πως ακόμα 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους με την 1η δόση, ενώ το ίδιο ισχύει για άλλους 800.000 δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, οι οποίοι δεν είναι θωρακισμένοι έναντι του στελέχους Όμικρον ούτε πιθανότατα της υποομάδας Ο2, αφού οι δύο δόσεις εμβολίου δεν αποτελούν αποτελεσματικό εμβολιαστικό σχήμα, όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες μελέτες. Μάλιστα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα, οι δύο δόσεις εμβολίου προστατεύουν έναντι της Όμικρον σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 57%, ενώ η χορήγηση της 3ης δόσης ανεβάζει την προστασία στο 90%.

Ειδική μνεία για την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση κάνει, για όλες τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή ήδη υποβάλλονται σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας ΕΚΠΑ Νίκος Βραχνής, επισκέπτης καθηγητής μαιευτικής και ιατρικής εμβρύου στο Πανεπιστήμιο Saint George Λονδίνου.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της 3ης δόσης κι επειδή έμειναν πίσω οι εμβολιασμοί λόγω της κακοκαιρίας, δίνεται παράταση για την πραγματοποίηση του αναμνηστικού εμβολιασμού κατά μία εβδομάδα, έως τις 7/2.

Αμέσως μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και οι μετακινήσεις εξομαλυνθούν πρέπει να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τόσο στις μεγάλες ηλικίες που εξακολουθούν να «τροφοδοτούν» με βαριές νοσηλείες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όσο και στα παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της σχολικής ζωής.

Το γεγονός ότι είμαστε πλέον στην καρδιά του χειμώνα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δύσκολες καιρικές συνθήκες και εν αναμονή νέων χαμηλών βαρομετρικών που θα πλήξουν τώρα με βροχές την επικράτεια αποτελεί ιδανική αφορμή να θυμηθούμε (και) την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που είναι απαραίτητος για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όσο το κρύο θα μας κρατά σε εσωτερικούς χώρους το μήνυμα των ειδικών είναι να μην χαλαρώσουμε την εγρήγορσή μας. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή χεριών), να είμαστε συνεπείς με την τήρησή τους καθώς χαλαρώνουν από Δευτέρα 31/1 τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και να ολοκληρώσουμε τις δόσεις εμβολίου που απαιτούνται για να παραμείνουμε ενεργά προστατευμένοι από τα κυκλοφορούντα και τα πιθανώς αναδυόμενα στελέχη του κορονοϊού.