7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Β. Παπαευαγγέλου για κορονοϊό: «Καμπανάκι» για αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19 ετών

«Καμπανάκι» για αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19 ετών

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες από 15-19 ετών δηλαδή στους μαθητές του Λυκείου, έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι «κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους». Το «καμπανάκι» έρχεται δυο μέρες μετά την αντίστοιχη προειδοποίηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα ότι ο κορονοϊός προσβάλλει όλο και περισσότερο τις ηλικίες 20-50, στοιχείο που δείχνει πως ο ιός «καλπάζει» και στις μικρές ηλικίες. 

Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι τα παιδιά των ηλικιών 15-19 ετών φοράνε σε συντριπτικό ποσοστό τη μάσκα εντός του σχολείου, αλλά λιγότερο συχνά στις κοινωνικές επαφές εκτός σχολείου.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, επεσήμανε η κα Β. Παπαευαγγέλου.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.

Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς- διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του ανοίγματος δραστηριοτήτων. Ανέφερε επίσης ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είπε η καθηγήτρια.