«Καμπανάκι» από το Υπ. Υγείας για διασπορά του ιού από κλιματιστικά

«Καμπανάκι» από το Υπ. Υγείας για διασπορά του ιού από κλιματιστικά

Μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω κλιματιστικών στα σπίτια μας ή σε μεγάλα κτίρια μέσω κεντρικού κλιματισμού, περιλαμβάνει εγκύκλιος που εκδόθηκε από την γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, με την επισήμανση ότι τα κλιματιστικά δεν αποτελούν εστίες ανάπτυξης του ιού, αλλά μπορούν να διασπείρουν τον ιό, μέσω του αέρα.

Τα τεχνικά μέτρα που προτείνονται είναι η αύξηση παροχής νωπού αέρα, η αποφυγή ανακύκλωσης του αέρα και η συνεχής και αδιάκοπη λειτουργία των οικιακών κλιματιστικών, με ταυτόχρονο φυσικό αερισμό από παράθυρα.

Για την αντικατάσταση των φίλτρων, θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, με πλήρη μέτρα αναπνευστικής προστασίας, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων που αντικαθίστανται.

Αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται και στην τουαλέτα, όπου η λεκάνη θα πρέπει να αδειάζει με κλειστό καπάκι, ενώ θα πρέπει να αποσυνδεθεί η λειτουργία ανεμιστήρα όπου είναι συνδεδεμένη με τον διακόπτη φωτισμού.

Τα μέτρα αυτά προτείνονται, εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του νέου κορονοϊού, οι οποίοι είναι οι εξής:

Η μετάδοση μέσω μεγάλων σταγονιδίων (μεγαλύτερων των 10 microns) σε κοντινή επαφή κατά την οποία τα σταγονίδια που απελευθερώνονται πέφτουν σε επιφάνειες σε απόσταση 1-2 μέτρα το πολύ από το μολυσμένο άτομο. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν αγγίζοντας τις μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Επίσης μπορούν να μολυνθούν και από την εισπνοή απευθείας μολυσμένων σταγονιδίων που προέρχονται από φτάρνισμα ή βήχα ή από εκπνοή μολυσμένου ατόμου, εφόσον στέκονται σε απόσταση 1-2 μέτρα από αυτό. 

Η αερογενής μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων (κάτω των 5 microns), τα οποία μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες, μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά δημιουργούνται επίσης από βήχα, φτέρνισμα και ομιλία. Τέτοια μικρά σωματίδια ιού παραμένουν αερομεταφερόμενα και μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και μεταφέρονται από ροές αέρα στα δωμάτια ή στους αγωγούς εξαγωγής των συστημάτων εξαερισμού.