7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Καμία αναφορά για παρενέργειες στους πρώτους 260 που εμβολιάστηκαν

Καμία αναφορά για παρενέργειες στους πρώτους 260 που εμβολιάστηκαν

Καμία παρενέργεια μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανίσει οι πρώτοι 260, πολιτικοί και υγειονομικοί, που έκαναν το εμβόλιο στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις και έτσι αυτοί οι 260 θα πρέπει να επιστρέψουν στην «καρέκλα» σε περίπου έναν μήνα.

Την ίδια στιγμή η κα Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της 7ης Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η οποία ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάστηκαν, τόνισε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ενάντια στο εμβόλιο δεν μπορούν να σταθούν.

Η ίδια, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι μια πολύ ασφαλής λύση. Σχετικά με το αν έχει εντοπιστεί στον κόσμο κάποια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο, η κα Γκάγκα είπε πως «σε όλα αυτά τα εκατομμύρια που έχουν γίνει, έχουμε ελάχιστες αναφυλακτικές αντιδράσεις, μάλλον λιγότερες από όσες έχουμε συνηθίσει με άλλα εμβόλια».

Η αναφυλαξία είναι κάτι συνηθισμένο ακόμα και με φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εξήγησε η γιατρός.

Υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, όμως οι μελέτες τους δε δημοσιεύονται ποτέ σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Η γιατρός, διευκρίνισε όμως ότι «είναι πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα και τα δεδομένα είναι πολύ καλά ελεγμένα».

Ο λόγος που η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου προχώρησε τόσο γρήγορα, όπως είπε η κα Γκάγκα, είναι αφενός η τεχνολογία που είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα και αφετέρου ότι η πανδημία ήταν σε πολύ μεγάλη έξαρση.

Αναλυτικά η διαδικασία

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, διενεργήθηκαν 50 εμβολιασμοί στον «Ευαγγελισμό», 60 στο «Σωτηρία», 50 στο «Αττικόν», 50 στο «Θριάσιο» και 50 στο «Ασκληπιείο» Βούλας. Στον εμβολιασμό μάλιστα των σημαντικών πολιτικών προσώπων της χώρας ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Ο καθένας ενημερωνόταν ξεχωριστά από το υγειονομικό προσωπικό, συμπλήρωνε το σχετικό έγγραφο και μετά το εμβόλιο περίμενε 15 λεπτά σε ειδική αίθουσα σε περίπτωση που ένιωθε κάποια αδιαθεσία.

Όπως ανέφερε και ο Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στον Ευαγγελισμό κ. Πιστόλας κανείς δεν αντιμετώπισε κανείς καμία παρενέργεια ή πόνο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Πιστόλας προσέθεσε ότι σε μεγάλο ποσοστό οι υγειονομικοί είναι θετικοί να το κάνουν, οι υπόλοιποι που είναι επιφυλακτικοί με σωστή ενημέρωση και με το παράδειγμα των γιατρών που το κάνουν θα πειστούν.

Το πρόγραμμα σήμερα

Συνεχίζονται σήμερα οι εμβολιασμοί επαγγελματιών υγείας κατά της covid-19 σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

Επίσης σήμερα θα γίνει η διανομή εμβολίων προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Οι πολιτικοί που εμβολιάζονται

Εν τω μεταξύ και σήμερα, συνεχίζονται οι συμβολικοί εμβολιασμοί πολιτικών προσώπων. Ειδικότερα, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.