Καλεί τη Γερμανία να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία
Μ. Τσαβούσογλου

Καλεί τη Γερμανία να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Να άρει το συντομότερο δυνατόν την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση με συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζοντας την απογοήτευση της κυβέρνησής του. Αντιδράσεις και από τους Τούρκους ξενοδόχους κατά της ταξιδιωτικής οδηγίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για περισσότερες από 160 χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

«Τουρκία είναι απογοητευμένη από την ταξιδιωτική οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει τη χώρα του», τόνισε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την απογοήτευσή του «για τη στάση της Γερμανίας και την επιθυμία μου να μπορέσουν οι Γερμανοί παραθεριστές να ταξιδέψουν τελικά στην Τουρκία».

«Όλα είναι έτοιμα για ένα ασφαλές ταξίδι στη χώρα μου. Τα μέτρα που λάβαμε ελέγχθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV Süd. Οι επιστημονικοί λόγοι πίσω από την απόφαση είναι δύσκολα αντιληπτοί», υποστήριξε στο Spiegel, το δημοσίευμα του οποίου αναπαρήγαγε η Deutsche Welle.

Στο μεταξύ, και οι Τούρκοι ξενοδόχοι αντέδρασαν έντονα κατά της γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας όπως μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΖDF, υποστηρίζοντας ότι έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμασθούν και έκαναν λόγο για «πρωτοποριακή δουλειά, την οποία έκανε η Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διάδοση της επιδημίας του κορονοϊού και θα έπρεπε να ανήκει στις πρώτες χώρες για τις οποίες θα αρθεί η (γερμανική) ταξιδιωτική οδηγία».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε χθες ότι «θα διεξαχθούν συνομιλίες με μεμονωμένες τρίτες χώρες σχετικά με την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας νωρίτερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των λοιμώξεων, την απόδοση του αντίστοιχου συστήματος υγείας, τα μέτρα ασφαλείας επί τόπου και από την κατάσταση των πτήσεων προς και από τις χώρες αυτές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή και με την Τουρκία επί του θέματος αυτού».

Turkish Foreign Ministry via AP, Pool