8ος χρόνος, ημέρα 2274η
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Κ. Σακελλαροπουλου: Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Κ. Σακελλαροπουλου:  Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη
Eurokinissi

Τον διαπεριφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το φόρουμ που διεξάγεται στη Σόφια, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, η οποία συνδέει την Αδριατική, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα στην περίοδο μετά την πανδημία θέλει να πραγματώσει τις προοπτικές της ως χώρα κόμβος για τη διακίνηση εμπορευμάτων, τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ενέργεια και σημείωσε ότι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών προσφέρει στην Ελλάδα μια πρόσθετη πλατφόρμα συνεργασίας με τους εταίρους της.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται τη Σόφια, προσκεκλημένη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης και τόνισε ότι το εγχείρημα της Συνόδου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήρες χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της ασφάλειας.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και υπογράμμισε ότι μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η συμμετοχή της χώρας μας προσφέρει στην Πρωτοβουλία τη δυνατότητα της διεύρυνσης προς το Νότο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία, Δημήτριος Χρονόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη Συνεδρία των Προέδρων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στο πλαίσιο της Συνόδου των Τριών Θαλασσών.

Κατά την παρέμβασή της, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε τον Βούλγαρο ομόλογό της για την πρόσκληση να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, έκανε λόγο για μια πολιτική πλατφόρμα με ολοένα αυξανόμενη σημασία, η οποία προωθεί την περιφερειακή στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ που ανήκουν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη και η οποία έχει δημιουργηθεί για να ανταποκρίνεται στις κοινές τους ανάγκες.

Όπως είπε, «δεν είναι μυστικό ότι η ποιότητα και η πυκνότητα των υποδομών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπολείπεται αυτών της Δυτικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ξεκίνησε ως μια άτυπη πλατφόρμα μεταξύ Προέδρων, που αποσκοπεί στο να προωθήσει τον διάλογο και να ενισχύσει τους δεσμούς του άξονα Βορρά-Νότου μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο να φέρει την ενέργεια, τις μεταφορές και την ψηφιακή συνδεσιμότητα στα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, προωθώντας τη συνοχή εντός της ΕΕ. «Έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να λειτουργεί σε συνέργεια και συμπληρωματικά ως προς τις πολιτικές της ΕΕ και τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη κρίσιμων έργων υποδομών» πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέσω αυτού του περιφερειακού σχήματος συνεργασίας, τα μέλη του έχουν ως πρόθεση να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά της ΕΕ, αναβαθμίζοντας ζωτικής σημασίας διασυνοριακές συνδέσεις υποδομών.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής. Ειδικότερα, επισήμανε, ότι «κύριος στόχος μας παραμένει η διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των διαδρομών με την προώθηση συνεργειών, δίνοντας ισχυρή έμφαση στην παροχή φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μου υποστηρίζει με σθένος την πραγματοποίηση του "Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου", ένα στρατηγικά συμπεριληπτικό σχέδιο, ένα δίκτυο ήδη υπαρχόντων και προτεινόμενων έργων υποδομών για το φυσικό αέριο που εκτείνεται από το Αιγαίο στη Βαλτική και διαθέτει σπουδαία περιφερειακή σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ακολούθως, τόνισε, ότι η προώθηση των μεταφορικών δικτύων είναι επίσης ένας στρατηγικός στόχος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει ισχυρό συμφέρον στην ενδυνάμωση του άξονα Βορρά-Νότου. Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι τα λιμάνια μας και το υπάρχον μεταφορικό δίκτυο μπορεί να προσθέσουν αξία στον πυλώνα των μεταφορών της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Η προώθηση της διασυνδεσιμότητας εντός της περιοχής θα διευκολύνει την κοινωνική και οικονομική ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι η κρίση της COVID-19 ανέδειξε τη σημασία των τεχνολογιών ψηφιακού μετασχηματισμού για τις οικονομίες μας και τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης επιτάχυνσης της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης. «Ενώ ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχουν πραγματοποιήσει σπουδαία "ψηφιακά άλματα" κατά τη διάρκεια της κρίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι υπόλοιποι δεν θα μείνουν πίσω» παρατήρησε.

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της προόδου στην ψηφιοποίηση, προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να τονώσουμε την οικονομική ανάκαμψη και να υλοποιήσουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. «Αν επενδύσουμε σωστά, η Ευρώπη θα βγει από την πανδημία πιο ισχυρή και περισσότερο ευημερούσα» υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην πράσινη βιώσιμη μετάβαση, στρατηγικούς στόχους και οι δύο της ΕΕ, που, όπως είπε, έχουν προεξέχουσα θέση στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και σημείωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα συμμετέχοντα κράτη θα χρησιμοποιήσουν τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα τις συμπληρώσουν περαιτέρω με τα δικά τους σχέδια κοινού συμφέροντος».

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι έχει δεσμευτεί πλήρως να ακολουθήσει το μονοπάτι του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και επισήμανε ότι «το σύνολο των 175 μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα κάνει την Ελλάδα να αναδυθεί ισχυρότερη, ανθεκτικότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον. Το Σχέδιο της Ελλάδας αφιερώνει 37,5% στην υποστήριξη των πράσινων στόχων και 23% στην ψηφιοποίηση. Επιπλέον, η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα αποτελεί κεντρικό στόχο του Σχεδίου».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης και της ΕΕ. Η γεωγραφική θέση της χώρας μου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αναδεικνύει τη δυνατότητά της να διαδραματίσει έναν διαπεριφερειακό ρόλο στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα στην περίοδο μετά την πανδημία θέλει να πραγματώσει τις προοπτικές της ως χώρα κόμβος για τη διακίνηση εμπορευμάτων, τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ενέργεια. Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών προσφέρει στην Ελλάδα μια πρόσθετη πλατφόρμα συνεργασίας με τους εταίρους της».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Ράντεφ ανέφερε ότι «η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, καθώς σημαντικές ενεργειακές, μεταφορικές και ψηφιακές διαδρομές τέμνουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» και πρόσθεσε ότι «η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών θα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό των λιμανιών και των τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ