Κ. Παπαζάχος: Ελάχιστα πιθανός νέος ισχυρός σεισμός - Α. Τσελέντης: Δεν επίκειται τεράστιος σεισμός

Κ. Παπαζάχος: Ελάχιστα πιθανός νέος ισχυρός σεισμός - Α. Τσελέντης: Δεν επίκειται τεράστιος σεισμός

«Πάρα πολύ μικρή» η πιθανότητα είναι για μια νέα ισχυρή δόνηση, εκτιμά ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θεωρεί τα περί επικείμενου τεράστιου σεισμού ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Οι δύο επιστήμονες, που μίλησαν στον ΣΚΑΪ, εκτιμούν ότι η χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα δεν ήταν ένας νέος κύριος σεισμός, αλλά μετασεισμός των 6,3 Ρίχτερ. Και οι δυο εξέφρασαν ανησυχία για τα κτίρια, καθώς η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται.

Ο κ. Τσελέντης, τόνισε ότι ο σεισμός ανήκει σε αυτή τη μετασεισμική ακολουθία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δίδυμος σεισμός», καθώς είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κύριο, αλλά έγινε και πάνω στον ίδιο σεισμογόνο χώρο.

Χαρακτήρισε δε υπαρκτή αλλά «πάρα πολύ μικρή» την πιθανότητα για νέα ισχυρή δόνηση και εξήγησε ότι η ανησυχία του αφορά τον άθλιο δομικό ιστό της περιοχής, καθώς η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες και μετά από ορισμένους σεισμούς της τάξης των 5,4 θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ζωές.

Όσο για το εάν ο σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, ο κ. Τζελέντης τόνισε ότι είναι ένα υπαρκτό σενάριο, και γι’ αυτό τοποθετούνται τα επιστημονικά όργανα για να μελετηθεί η συμπεριφορά των ρηγμάτων.

Εξήγησε επίσης ότι ενεργοποίηση ρηγμάτων μπορεί να υπάρξει και σε μεγάλες αποστάσεις (ο σεισμός Κοζάνης – Γρεβενών είχε προκαλέσει το σεισμό στο Αίγιο), αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δει οι επιστήμονες κάτι τέτοιο.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας η φήμη πως επίκειται τεράστιος σεισμός

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως ό,τι γίνεται μετά τον σεισμό είναι μετασεισμός, αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως το εν λόγω ζήτημα «είναι μάλλον δευτερεύον».

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι πρόκειται για μια ακολουθία δύσκολη και σε εξέλιξη, η οποία κάνει μεγάλους μετασεισμούς, όπως είχαν από την αρχή προειδοποιήσει οι επιστήμονες και γι' αυτό πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με τα κτίρια.

Ο κ. Παπαζάχος στηλίτευσε ιδιαίτερα τη φημολογία ότι επίκειται τεράστιος σεισμός στην περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για απίθανες ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

«Να το πούμε ξεκάθαρα. Τα ρήγματα εδώ στη βόρεια Θεσσαλία, δεν είναι τέτοια που μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλους σεισμούς. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», τόνισε.