Ιταλία: Υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε

Ιταλία: Υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα, όπως αναμενόταν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Γερουσία.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει προς το παρόν ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.

Τα σενάρια για τη διάδοχο κατάσταση δίνουν και παίρνουν, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και την παραμονή του  Κόντε στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, πιθανότερο θεωρείται να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού με άλλον πρωθυπουργό και ευρεία πλειοψηφία και σχετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με σκοπό να αποφευχθούν οι εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Τα ιταλικά μέσα σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός και πάντα υπάρχει κίνδυνος οι πρόωρες εκλογές να καταλήξουν ως η μόνη βιώσιμη λύση.

Ο Νίκολα Τζινγκαρέτι του Δημοκρατικού Κόμματος τάσσεται υπέρ μιας νέας πιο διευρυμένης κυβέρνησης υπό τον Κόντε. Στέλεχος του ίδιου κόμματος άνοιξε πάλι την πόρτα στον Ματέο Ρέντσι που πρόσφατα προκάλεσε τριγμούς αποσύροντας δύο υπουργούς, για την κλείσει αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης. Για τον Τζινγκαρέτι, προτιμότερη είναι η ιδέα «μιας κυβέρνησης εθνικών συμφερόντων», με τον Κόντε να θεωρείται «σημείο ισορροπίας».

Σύμφωνα με τη RAI, ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία κυβέρνησης σχεδόν οικουμενικής με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, με τα ονόματα που συζητούνται να περιλαμβάνουν και την πρόταση-έκπληξη για τον Μάριο Ντράγκι, τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.