Ιταλία: Τα Πέντε Αστέρια στηρίζουν και επίσημα τον Μ. Ντράγκι για την πρωθυπουργία

Ιταλία: Τα Πέντε Αστέρια στηρίζουν και επίσημα τον Μ. Ντράγκι για την πρωθυπουργία
AP Photo/Alessandra Tarantino, Pool

Η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της Ιταλίας αυτή των Πέντε Αστεριών "έριξε το βάρος" της πίσω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι δίνοντας του ευρεία διακομματική υποστήριξη καθώς προετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο διαδικτυακό δημοψήφισμα που διεξήχθη ψήφισαν 59% υπέρ της υποστήριξης του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πρωθυπουργία.

Ο Ντράγκι έχει ήδη σφυρηλατήσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από δύο γύρους συνομιλιών με τους πολιτικούς ηγέτες. Ο Ιταλός τραπεζίτης έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Νικόλα Τζινγκαρέτι τού Δημοκρατικού Κόμματος, του Βιβα Ιτάλια του Ματέο Ρέντσι, όπως και του αρχηγού της Λέγκα Ματέο Σαλβινι. Το μοναδικό κόμμα που δεν στηρίζει τον Ντράγκι είναι αυτό της Τζόρτζια Μελόνι "Αδελφοί της Ιταλίας".

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να αναφέρει στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το αποτέλεσμα των διερευνητικών του επαφών την Παρασκευή, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να γίνει, το πολύ, μέσα στο σαββατοκύριακο.

Όπως τόνισε στους συνομιλητές του ο Ντράγκι οι προτεραιότητές του θα είναι η Παιδεία (με τα σχολεία ανοικτά μέχρι τέλη Ιουνίου), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο εμβολιασμός (ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς) και η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.