Ιταλία: Νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 15-20 δισ. ευρώ

Ιταλία: Νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 15-20 δισ. ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 15-20 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία της να βγει από την κρίση της πανδημίας, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της θα ξεπεράσει το 11% του ΑΕΠ, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Το νέο πακέτο, που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα περιλαμβάνει επιπλέον δανεισμό και θα φέρει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στο 157% του ΑΕΠ, πέρα από τον επιθυμητό στόχο του 155,7%, πρόσθεσε η πηγή.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, λόγω των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ρώμη έχει ήδη υιοθετήσει μέτρα που θα ανεβάσουν το έλλειμμα σε 75 δισ. ευρώ ή 10,4% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα για το 2019 ήταν μόλις 1,6%, το χαμηλότερο εδώ και 12 χρόνια.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναλογικά με το ΑΕΠ είναι το υψηλότερο της ευρωζώνης μετά της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα για να βοηθήσει δοκιμαζόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, εν αναμονή της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.