ΓΔ: 814,78 -0,32 (-0,04 %)

Τζίρος: 25,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 814,78 -0,32 (-0,04 %)

Τζίρος: 25,50 εκατ. €   RT

Ιταλία: Με ευρεία στήριξη ο Ντράγκι μεταβαίνει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ιταλία: Με ευρεία στήριξη ο Ντράγκι μεταβαίνει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, μετά την υπέρβαση και του τελευταίου εμποδίου, της εσωκομματικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Κινήματος 5 Αστέρων. 

Τα μέλη του κόμματος ψήφισαν σε ποσοστό 59% υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, μετά την ένθερμη παρότρυνση της ηγεσίας. 

Η διατύπωση του ερωτήματος περιέγραφε με λίγα λόγια την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον Μπέπε Γκρίλο και τον Μάριο Ντράγκι και ήταν προσανατολισμένη προς την απόσπαση συναίνεσης. «Συμφωνείτε να υποστηρίξουν τα 5 αστέρια μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι, που θα περιλαμβάνει υπερυπουργείο οικολογικής μετάβασης και η οποία θα υπερασπίζεται τα βασικά επιτεύγματα του κινήματος;» ρωτήθηκαν οι 119.544 εγγεγραμμένοι του κινήματος. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι 74.537 εξ αυτών, ενώ το αποτέλεσμα ήταν το πιο οριακό στην ιστορία τέτοιου είδους ψηφοφοριών. 

Στις «άλλες πολιτικές δυνάμεις» περιλαμβάνεται και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η αντίθεση προς τον οποίο ήταν μία από τις γενεσιουργούς δυνάμεις του κινήματος.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε να βασιστεί μόνο στις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκας, αλλά επεδίωξε την ενσωμάτωση του Κινήματος 5 Αστέρων, που παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Πέραν αυτών έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Βιβα Ιτάλια του Ματέο Ρέντσι.

Όπως τόνισε στους συνομιλητές του ο Ντράγκι οι προτεραιότητές του θα είναι η παιδεία (με τα σχολεία ανοικτά μέχρι τέλη Ιουνίου), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο εμβολιασμός (ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς) και η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.