Ιταλία: Η κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζει μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων στο ρεύμα

Ιταλία: Η κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζει μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων στο ρεύμα

Έτοιμη να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών στην Ιταλία είναι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ιταλικού δημόσιου καναλιού Rai Tre το βράδυ της Τρίτης.

«Στην παρούσα φάση, τα πιο πιθανά μέτρα είναι η έγκριση ειδικών οικονομικών βοηθημάτων για τους λιγότερο εύπορους και η μείωση των φόρων που περιέχονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με την παροχή του ρεύματος. Μοιάζει πιο δύσκολο, όμως, να μειωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας», μεταδίδει η Rai.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα επιβαρύνουν κάθε οικογένεια με έξοδα από 250 μέχρι 500 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι «το προηγούμενο τρίμηνο το ρεύμα αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο θα αυξηθεί, ξανά κατά 40%» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των συγκεκριμένων αυξήσεων.

H έκρηξη αυτή των τιμών, σύμφωνα με το Rai Tre, οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία αυξάνει τη ζήτηση πρώτων υλών, στα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου και στους φόρους που πρέπει να πληρώνουν οι εταιρίες, οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον.