8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Ιταλία: Η διακοπή καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης

Ιταλία: Η διακοπή καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης
eurokinissi

Σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη, οι ασθενείς που σταματούν το κάπνισμα μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο των πνευμόνων έχουν σημαντική βελτίωση κατά 29% στην επιβίωσή τους, σε σύγκριση με εκείνους που συνεχίζουν το τσιγάρο παρά τη διάγνωση,

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαβέριο Καΐνι του Ινστιτούτου Ερευνών και Πρόληψης του Καρκίνου στη Φλωρεντία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ογκολογίας «Journal of Thoracic Oncology» της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου των Πνευμόνων, πραγματοποίησαν μία μετά-ανάλυση 21 δημοσιευμένων ερευνών (έως τον Οκτώβριο του 2021) σχετικά με την επίπτωση που έχει η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση καρκίνου στους πνεύμονες.

Η μελέτη, η οποία αφορούσε συνολικά περισσότερους από 10.000 ασθενείς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική σε διαφορετικά είδη καρκίνου των πνευμόνων. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι θεράποντες γιατροί πρέπει να εκπαιδεύουν τους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων σχετικά με τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ακόμη και μετά τη διάγνωση και να τους παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη γι' αυτό», δήλωσε ο δρ Καΐνι.

Ο καπνός, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει την ανάπτυξη των όγκων, την επέκτασή τους και τη διασπορά τους, ενώ μειώνει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας και άλλης θεραπείας, καθώς και την ανθεκτικότητα των ασθενών σε αυτές. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών μετά την αφαίρεση όγκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ