ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Ισραήλ: Υπεγράφησαν οι συμφωνίες για την κυβέρνηση συνασπισμού

Ισραήλ: Υπεγράφησαν οι συμφωνίες για την κυβέρνηση συνασπισμού

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να τερματίσει τη 12ετή θητεία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως πρωθυπουργoύ, καθώς σύμφωνα με το Reuters σήμερα Παρασκευή, 11 Ιουνίου, υπεγράφησαν οι τελικές συμφωνίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ο συνασπισμός κομμάτων που θα απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα παρά να διακινδυνεύσει μια εσωτερική ρήξη, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει σημαντικά διπλωματικά ζητήματα όπως η σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου, ο πολιτικός με τα περισσότερα χρόνια στην ηγεσία του Ισραήλ, θα αντικατασταθεί την Κυριακή από έναν πολιτικό συνασπισμό που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα κόμμα από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία καταμερισμού εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ, του υπερεθνικιστικού κόμματος Yamina (Δεξιά), θα ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού για δύο χρόνια.

  • Στη συνέχεια θα παραδώσει στον Γιάιρ Λαπίντ του κεντρικού κόμματος Yesh Atid.
  • Μεταξύ των συμφωνιών, σε αυτό που ο Λαπίντ περιέγραψε ως «κυβέρνηση ενότητας», περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Κατασκευή νέων υποδομών, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, ένα νέο πανεπιστήμιο και ένα νέο αεροδρόμιο.
  • Κατάρτιση διετούς προϋπολογισμού που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας. Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να βασίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, που επικυρώθηκε στα μέσα του 2018.
  • Διατήρηση του «status-quo» σε θέματα θρησκείας και πολιτείας, με το κόμμα της Μπενέτα Γιαμόνα να έχει δικαίωμα βέτο. Πιθανές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη διάλυση ενός υπερ-Ορθόδοξου μονοπωλίου που εγκρίνει τα τρόφιμα που είναι kosher.
  •  Ένα «συνολικό σχέδιο» για τις υποδομές στη Δυτική Όχθη που κατέχει από το Ισραήλ.
  • Τη «διασφάλιση των συμφερόντων του Ισραήλ» σε περιοχές της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο.
  • Αποποινικοποίηση της κάνναβης και μέτρα για ρύθμιση της νε λόγω αγοράς.
Πηγή: Reuters