ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Ισραήλ: Στον Νετανιάχου η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας

Ισραήλ: Στον Νετανιάχου η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας
APimages

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ροϊβέν Ρίβλιν έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που εισήλθαν στην Κνεσέτ.

Ο Ριβλιν δήλωσε ότι «δυστυχώς, κανένας υποψήφιος δεν έχει πραγματική πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να δώσει στην Κνεσέτ το καθήκον της εκλογής πρωθυπουργού.

Η εκτίμηση του Ριβλιν προκύπτει από το γεγονός ότι οι εκλογές της 23ης Μαρτίου έληξαν χωρίς κάποιο μπλοκ να έχει τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ήτοι να εξασφαλίσει 61 έδρες. 

Κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της χώρας, ο Νετανιάχου επικεφαλής του Λικούντ είχε τη στήριξη 52 βουλευτών της Κνεσέτ των 120 εδρών για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κεντρώος πολιτικός και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λάπιντ του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 βουλευτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς επτά.

Τρία κόμματα, με συνολικά 16 κοινοβουλευτικές έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να ορίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο.

Ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Μπένετ και έναν άλλο πρώην σύμμαχό του, τον Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος ίδρυσε το δεξιό κόμμα New Horizon αφού αποχώρησε από το συντηρητικό Λίκουντ του πρωθυπουργού, να προσχωρήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Μπένετ δεν έχει δηλώσει αν θα συνεργαστεί ξανά με τον Νετανιάχου, με τον οποίο είχε μια ταραχώδη σχέση.

Ο Σάαρ έχει δηλώσει πως ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενος τη δίκη διαφθοράς του πρωθυπουργού – η οποία ξεκίνησε χθες Δευτέρα – αλλά απέφυγε να στηρίξει τον Λάπιντ.

Όποιος λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό και μπορεί να ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων από τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να δώσει την εντολή σε άλλο υποψήφιο εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.