Ισραήλ: Εκπνέει απόψε η διορία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης

Ισραήλ: Εκπνέει απόψε η διορία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης

O πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν απέρριψε την Κυριακή το αίτημα του Μπένι Γκαντς, του ηγέτη του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό, να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Ο τελευταίος ζητούσε να παραταθεί η διερευνητική εντολή που του είχε αναθέσει ο πρόεδρος για δύο εβδομάδες. Ο Ρίβλιν απάντησε στον Γκαντς ότι «στις τρέχουσες περιστάσεις δεν είναι εφικτό να δοθεί οποιαδήποτε παράταση στον χρόνο που του δόθηκε (28 ημέρες)» για να αναθέσει νέα κυβέρνηση, ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας.

Η προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση αποδεικνύεται σε άσκηση για δυνατούς λύτες στο Ισραήλ, έπειτα από τρεις πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Το «Μπλε και Λευκό» του Γκαντς και το «Λικούντ» του Νετανιάχου είχαν πλησιάσει στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν αρχίσει η εβδομάδα των διακοπών για το εβραϊκό Πάσχα, την περασμένη Τετάρτη, αλλά η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο Γκαντς ο οποίος πρόσφατα εξελέγη μεταβατικός πρόεδρος της Βουλής, είχε έρθει σε συμφωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου ο τελευταίος να παραμείνει για τουλάχιστον 18 μήνες πρωθυπουργός της χώρας. 

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός προθεσμίας, εντολή για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ανατίθεται στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 3ης Μαρτίου τις τρίτες σε διάστημα 14 μηνών,  το κόμμα του Νετανιάχου ήρθε μεν πρώτο, με 36 έδρες και συνολικά 58 ως συνασπισμός, αλλά χρειάζοταν τρεις ακόμα έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή.