Ισραήλ: Αίρει τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Γάζα

Ισραήλ: Αίρει τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Γάζα

Οι ισραηλινές αρχές ανέστειλαν σήμερα τα αυστηρά μέτρα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία επιβλήθηκαν στον απόηχο της ρίψης ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών προς το εβραϊκό κράτος από τον παλαιστινιακό θύλακα.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ηρεμία γύρω από τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες και τη διακοπή της ρίψης εμπρηστικών μπαλονιών αποφασίστηκε η επαναφορά των πολιτικών μέτρων που είχαν διακοπεί το περασμένο Σαββατοκύριακο", ανακοίνωσε η COGAT, η διεύθυνση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια να επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη.

"Όσο θα διατηρείται η ηρεμία, το Ισραήλ θα επεκτείνει αύριο τη ζώνη επιτρεπόμενης αλιείας στα 15 ναυτικά μίλια και θα δώσει 2.000 νέες άδειες εισόδου στο Ισραήλ για τους κατοίκους της Γάζας", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στόχους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις νέες ρίψεις ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το Ισραήλ.

Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και το Ισραήλ θεωρεί το ισλαμιστικό κίνημα υπεύθυνο για όλες τις ρίψεις ρουκετών από τον θύλακα, όπου το εβραϊκό κράτος στοχοθετεί και άλλα ένοπλα παλαιστινιακά κινήματα.

Οι ρίψεις ρουκετών, όλμων και εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα προς το Ισραήλ είχαν αυξηθεί μετά την παρουσίαση στα τέλη Ιανουαρίου του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, το οποίο χαιρέτισε το Ισραήλ αλλά επέκριναν οι Παλαιστίνιοι.

Το σχέδιο προβλέπει να γίνει η Ιερουσαλήμ η πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, να προσαρτηθούν οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να ιδρυθεί ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος που θα εκτείνεται σε τμήματα της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, με πρωτεύουσα το Αμπού Ντις, χωριό έξω από την Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Oded Balilty