ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Ισπανία: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν διεκδικώντας ίσα δικαιώματα

Ισπανία: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν διεκδικώντας ίσα δικαιώματα

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σεβαστείτε την ύπαρξή μου ή αναμένετε την αντίστασή μου», χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας εναντίον των γυναικών και να στηρίξουν τα ίσα δικαιώματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μεγαλύτερη πορεία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, όπου μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, οι περισσότερες γυναίκες που φορούσαν μωβ ρούχα και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα: «Θα είναι μια χαρούμενη ημέρα όταν καμία από εμάς δεν θα λείπει».

Η διαδήλωση επετράπη από τις αρχές, με τη συμμετοχή να ορίζεται στους 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι, βάσει των κυβερνητικών οδηγιών, είχαν την υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας.

Στη Μαδρίτη, οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, στον απόηχο των επικρίσεων ότι οι περυσινές συγκεντρώσεις βοήθησαν στη διασπορά του κορονοϊού.

Αψηφώντας, ωστόσο, την απαγόρευση, περίπου 50 γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ. Ορισμένες κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν: «Η βία των ανδρών είναι επίσης μια πανδημία».

Αστυνομικοί στέκονταν σε κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των γυναικών να διαδηλώσουν… Είναι εξοργιστικό ότι η αυτοαποκαλούμενη πιο φεμινιστική κυβέρνηση στην ιστορία απαγορεύει τις πορείες των γυναικών στις 8 Μαρτίου», είπε η 42χρονη Χοσεφίνα Μαρτίνεθ, εκπρόσωπος τύπου μιας φεμινιστικής οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ