Ισημερινός: Έφθασαν στη χώρα οι πρώτες 8.000 δόσεις εμβολίου

Ισημερινός: Έφθασαν στη χώρα οι πρώτες 8.000 δόσεις εμβολίου

Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν ότι παρέλαβαν χθες Τετάρτη τις πρώτες οκτώ χιλιάδες δόσεις εμβολίου για τον νέο κορονοϊό· η χώρα είναι η δεύτερη στη Λατινική Αμερική που καταφεύγει στο προϊόν του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BioNTech. Έχει παραγγείλει 2,1 εκατ. δόσεις.

«Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων για να αρχίσει η ανοσοποίηση του πληθυσμού (για τον νέο κορονοϊό) έφθασε!», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Λενίν Μορένο.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται 86.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, για την αρχική, άμεση φάση του εμβολιασμού. Θα ανοσοποιηθούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνταξιούχοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Η υπόλοιπη ποσότητα αναμένεται από τον Μάρτιο, για την δεύτερη φάση του μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, μαζί με 16 εκατομμύρια δόσεις άλλων δύο εμβολίων, της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και της αμερικανικής COVAXX. Θα παραδοθούν στη χώρα από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Το εμβόλιο έφθασε στον Ισημερινό», ανέφερε σχεδόν ταυτόχρονα με τον αρχηγό του κράτους η αντιπρόεδρος Μαρία Αλεχάντρα Μουνιός, η οποία υποδέχθηκε την παρτίδα στο αεροδρόμιο Tababela, που εξυπηρετεί το Κίτο.

Οι πρώτες οκτώ χιλιάδες δόσεις θα μοιραστούν ανάμεσα στην πρωτεύουσα, την Κουένκα (νότια) και τη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, που μετατράπηκε σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική πέρυσι.

Ο πρόεδρος Μορένο, που επρόκειτο να υποδεχθεί προσωπικά μέρος των δόσεων στη Γουαγιακίλ, υπογράμμισε: «Δέκα μήνες δραματικών και αβέβαιων στιγμών επισκίασαν τους σκοπούς μας, αλλά σήμερα η αισιοδοξία ξαναγεννιέται στον Ισημερινό. Δεν μειώνουμε την επαγρύπνησή μας, θα βγούμε μαζί από αυτή τη μάχη».

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του SARS-CoV-2, την 29η Φεβρουαρίου, η Γουαγιακίλ, οικονομική πρωτεύουσα και μεγάλο λιμάνι της χώρας, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία, βιώνοντας τραγικές εβδομάδες, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται κορεσμό, τους νεκροθαλάμους να ξεχειλίζουν.

Ο Ισημερινός, χώρα περίπου 17,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Δεκέμβριο, έχει καταγράψει μέχρι εδώ 14.437 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (83 ανά 100.000 κατοίκους) επί συνόλου 234.315 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (1.347 ανά 100.000 κατοίκους).

Όμως γιατροί, επιστήμονες και αιρετοί, όπως η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, η Σίνθια Βιτέρι, τονίζουν ότι ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με τον πραγματικό.

Ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες στον Ισημερινό αυξήθηκε από 58.000 την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου του 2019 στους 100.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κατά τις αρχές.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μορένο, που θα ολοκληρώσει την 4ετή θητεία του την 24η Μαΐου, σχεδιάζει να προχωρήσει στον εμβολιασμό περίπου εννέα εκατομμυρίων πολιτών, με κόστος περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 35 θανάτους και 1.747 κρούσματα.