Ισχυρότερο όπλο κατά της τρομοκρατίας η μνήμη των θυμάτων
Μ. Χρυσοχοΐδης

Ισχυρότερο όπλο κατά της τρομοκρατίας η μνήμη των θυμάτων

Με αφορμή την 11η Μαρτίου, που καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Τρομοκρατίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε μήνυμά του, καταδικάζει την τρομοκρατία, τιμά τα θύματά της ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η ελληνική Πολιτεία δεν είχε κάνει μέχρι τώρα το χρέος της αφού για πρώτη φορά φέτος έγινε εκδήλωση μνήμης των θυμάτων με πρωτοβουλία του υπουργείου, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, και προϊδεάζει για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου σχετικά με το ζήτημα της τρομοκρατίας «ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλέγμα ασφάλειας και προστασίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Οκτακόσιοι σαράντα επτά νεκροί και 5.770 νεκροί σε 20 χρόνια από την τρομοκρατία. Η επιλογή της 11ης Μαρτίου έγινε ως φόρος τιμής στις επιθέσεις στη Μαδρίτη, στις 11 Μαρτίου 2004, οι οποίες προκάλεσαν και τους περισσότερους νεκρούς από μία τρομοκρατική επίθεση σε χώρα της Ευρώπης ως σήμερα. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι η Ευρώπη, από το 2000 έως και το 2020, πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τρομοκρατίας όλων των μορφών (ισλαμιστική, ακροδεξιά, αναρχική-ακροαριστερή, αποσχιστική). Όπως αποτυπώνεται και σε σχετικό γράφημα που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο, έχουμε 847 νεκρούς και 5.770 τραυματίες. Επίθεση έχουν δεχτεί 16 κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλοι τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Από τη Μαδρίτη ως το Όσλο και από την Αθήνα ως το Παρίσι και το Μάντσεστερ οι κοινωνίες μας έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες. Η τρομοκρατία δεν έχει χρώμα και ιδεολογία, πρέπει να είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε κάθε μορφή της. Σε όλες αυτές τις επιθέσεις στόχευσαν τη δημοκρατία, την κοινωνία, την καθημερινότητά μας. Μας πλήγωσαν, αλλά δεν μας νίκησαν. Η Ευρώπη και τα κράτη- μέλη της στεκόμαστε όρθιοι. Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί, όπως είναι και το κεντρικό ευρωπαϊκό σύνθημα της σημερινής ημέρας. Η ψυχή μας και το μυαλό μας είναι στα θύματα. Αυτό είναι το χρέος και το καθήκον μας. Είναι ένα χρέος ιερό σε όλους αυτούς που πλήρωσαν με το αίμα τους τον φανατισμό, το μίσος και τη βία. Οι πληγές τους είναι σημάδια στο σώμα της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης μνήμης των θυμάτων που έγινε σε μορφή ημερίδας, τον Ιανουάριο, στο Πολεμικό Μουσείο - με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει την εναρκτήρια εισήγηση - στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον Πολιτισμό, την Πολιτική καθώς και συγγενείς των θυμάτων, προετοιμάζονται μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων από κοινού με συλλόγους και φορείς σχετικούς με το ζήτημα της τρομοκρατίας. Πέρα από το επιχειρησιακό κομμάτι της Αντιτρομοκρατικής, όπως μας ενημέρωσαν από το υπ. Προστασίας του Πολίτη, σύντομα θα δημιουργηθεί Διεύθυνση Πρόληψης στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με σκοπό να αντιμετωπίσει φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού εν τη γενέσει τους.

«Η μνήμη των θυμάτων είναι το ισχυρότερο όπλο της δημοκρατίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η συγκολλητική ουσία των κοινωνιών μας. Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε!», σημειώνει κλείνοντας το μήνυμά του ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σήμερα, στις ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε όλα τα Δελτία Τύπου που εκδίδονται σήμερα, 11 Μαρτίου, καθιέρωσε ένα ειδικό σύμβολο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτήν την περίσταση. Το σύμβολο, με χρώματα το πράσινο και το πορτοκαλί, έχει ως βάση το φυτό αθάνατος και τη φλόγα. Ο συμβολισμός του είναι η αθανασία της συλλογικής μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας.