Ιράν: To «ατύχημα» στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ ήταν τρομοκρατική ενέργεια

Ιράν: To «ατύχημα» στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ ήταν τρομοκρατική ενέργεια

Το «ατύχημα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν που σημειώθηκε σήμερα ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα ο Σαλεχί είπε πως η διεθνής κοινότητα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρέπει να ασχοληθούν με την πυρηνική τρομοκρατία, όπως την αποκάλεσε, και πρόσθεσε πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν χαρακτήρισε πράξη "πυρηνικής τρομοκρατίας” το ατύχημα σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ.

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας χωρίς όμως να κατονομάσει τους υπεύθυνους της- κατά τους ισχυρισμούς του- επίθεσης. Οι λεπτομέρειες του συμβάντος, που αρχικά αναφέρθηκε ως μπλακάουτ, που έπληξε έναν τομέα της υπόγειας εγκατάστασης παραμένουν άγνωστες.

"Το Ιράν θα υπογραμμίσει την ανάγκη για εμπλοκή των διεθνών οργανισμών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενάντια σε αυτή την ατομική τρομοκρατία”, δήλωσε ο Σαλέχι.

Με βάση, αναφορές το λεγόμενο ατύχημα προκλήθηκε από επίθεση στον κυβερνοχώρο, πιθανώς από το Ισραήλ, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Στο παρελθόν οι εν λόγω εγκαταστάσεις είχαν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων με χαρακτηριστική αυτή των ΗΠΑ το 2010 οπότε και καταστράφηκαν 1.000 φυγόκεντρητες.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εγκαινίασε μόλις χθες Σάββατο εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την ίδια ώρα την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης.

Αυτές θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και πιο γρήγορα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.

Το Ιράν έχει παραβιάσει αρκετούς περιορισμούς που του επιβλήθηκαν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αντιδρώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας το 2018.

Στις τωρινές συνομιλίες στη Βιέννη, που άρχισαν την Τρίτη, 6 Απριλίου, κορυφαίοι διπλωμάτες από τους εταίρους της Συμφωνίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, την Γερμανία και το Ιράν) προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, για την αναβίωση της Συμφωνίας, η οποία έχει καταγγελθεί μονομερώς από την Ουάσινγκτον.

Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, η οποία ήλπιζε να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Δύση, αλλά στη συνέχεια αύξησε μαζικά το πυρηνικό πρόγραμμα της, και υπόσχεται να επιστρέψει στις υποχρεώσεις που υπέχει από τη Συμφωνία, εάν υπάρξει άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία, έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών της Βιέννης θα είναι "τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει το Ιράν για να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία".

Προειδοποίηση Νετανιάχου

Μιλώντας στην επίσημη τελετή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος προ ημερών, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνοντας μήνυμα προς τις ΗΠΑ μετά την έναρξη έμμεσων συνομιλιών με το Ιράν, υποστήριξε ότι ακόμη και οι "καλύτεροι φίλοι" του Ισραήλ πρέπει να αποδεχτούν ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

"Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που θα μας στερήσει το δικαίωμα και τη δύναμη να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από μια υπαρξιακή απειλή", πρόσθεσε. "Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι. Τέτοιες συμφωνίες με ακραία καθεστώτα είναι άχρηστες", συνέχισε.

"Λέω ξανά και στους στενούς μας φίλους οτι μια συμφωνία με το Ιράν που μας απειλεί με αφανισμό δεν θα μας υποχρεώσει. Μόνο ένα πράγμα θα μας υποχρεώσει: να αποτρέψουμε όσους θέλουν να μας καταστρέψουν", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.