Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 11:54

-A +A

Ιράν: Συλλήψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 11:54
Ιράν: Συλλήψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing
-A +A

Σε συλλήψεις «ορισμένων ατόμων» τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην κατάρριψη του ουκρανικού Boeing, προχώρησαν οι ιρανικές αρχές, με τον εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος Γκολαμχουσέιν Ισμαϊλι να μην υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Η Τεχεράνη παραδέχθηκε το Σάββατο ότι κατέρριψε με πύραυλο «κατά λάθος» το ουκρανικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό. Το ίδιο βράδυ, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης που αρχικά είχε αρνηθεί ότι έφερε οποιαδήποτε ευθύνη για τη συντριβή του Boeing.

Παράλληλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το πρωί της Τρίτης ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι η Τεχεράνη θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, τονίζοντας ότι το «τραγικό περιστατικό» θα ερευνηθεί σε βάθος.

«Ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος», τόνισε ο Ροχανί, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να ευθύνεται ένας μόνο άνθρωπος για τη συντριβή του αεροπλάνου».

Σημείωσε ακόμη πως «η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα». «Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά», επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος και κατέληξε ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου».

«Για τον λαό μας είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το δυστύχημα αυτό οποιοσδήποτε σε όλα τα επίπεδα είναι υπαίτιος ή έδειξε αμέλεια να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Ιρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν».

«Το δικαστικό σύστημα θα συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς (...) όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει», τόνισε τέλος ο Ροχανί.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η παραδοχή της ευθύνης από τις ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε σοκ στο Ιράν και ένα κύμα αγανάκτησης.

Χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα και φαίνονται να φωνάζουν συνθήματα κατά των αρχών.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα