Ιράν: Η απροθυμία των ΗΠΑ να άρει όλες τις κυρώσεις αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επαναφορά της συμφωνίας του 2015

Ιράν: Η απροθυμία των ΗΠΑ να άρει όλες τις κυρώσεις αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επαναφορά της συμφωνίας του 2015

Η απροθυμία των ΗΠΑ να άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι η κύρια πρόκληση για την επαναφορά της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης για την αποκατάσταση της μεταξύ τους συμφωνίας για τα πυρηνικά διακόπηκαν την Παρασκευή, με τις δύο πλευρές να λένε ότι θα τις επαναλάβουν την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που αξιωματούχοι δυτικών χωρών εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τα αιτήματα που προτάσσει το Ιράν.

«Είναι τώρα σαφές ότι η απροθυμία της Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει όλες μαζί τις κυρώσεις είναι η κύρια πρόκληση για την πρόοδο των συνομιλιών», είπε ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Πιστεύουμε ότι μια συμφωνία θα ήταν εφικτή, εάν η αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειπε την εκστρατεία της άσκησης μέγιστης πίεσης και τα ευρωπαϊκά μέρη επιδείκνυαν σοβαρή ευελιξία και πολιτική βούληση στις συνομιλίες».

Το Ιράν και μεγάλες δυνάμεις ξεκίνησαν συνομιλίες τον Απρίλιο, με στόχο να πετύχουν την πλήρη συμμόρφωση της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον στη συμφωνία, από την οποία είχε αποχωρήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τρία χρόνια.

Όμως, οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τον Ιούνιο.

ΗΠΑ: «Δεν θα δεχτούμε το Ιράν να συνεχίζει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις»

Οι ΗΠΑ «δεν θα μπορέσουν να δεχτούν» το Ιράν να συνεχίζει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναπτύσσοντας παράλληλα το ατομικό του πρόγραμμα, όπως κάνει τώρα, προειδοποίησε χτες υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από τη Βιέννη.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να κλείσει την πόρτα στις έμμεσες συνομιλίες που άρχισαν πάλι τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών και ελπίζει ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "έτοιμη να διαπραγματευτεί σοβαρά", πρόσθεσε.

"Το Ιράν δεν έχει επιδείξει συμπεριφορά χώρας που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει γρήγορα" στη συμφωνία του 2015 στόχος της οποίας είναι να το αποτρέψει να αποκτήσει ατομική βόμβα, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Κατά τη γνώμη του, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν "υπομονή" τους τελευταίους πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια της αναστολής των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Απρίλιο αλλά διακόπηκαν τον Ιούνιο λόγω της εκλογής νέου υπερσυντηρητικού πρόεδρου στο Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία στην πραγματικότητα "συνέχισε να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα με προκλητικό τρόπο".

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια κατάσταση στην οποία το Ιράν επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ χρονοτριβεί στη διπλωματία του για το πυρηνικό του πρόγραμμα", επέμεινε ο αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Ιράν εγκατέλειψε κάθε συμβιβασμό που είχε κάνει στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, έβαλε στην τσέπη αυτούς που έγιναν από άλλες και ζήτησε περισσότερους κατά τις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν.