7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ: Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στο κτίριο που κατέρρευσε στο Μαϊάμι

ΗΠΑ: Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στο κτίριο που κατέρρευσε στο Μαϊάμι
APimages

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για έκτη ημέρα σήμερα στα ερείπια του 12ώροφου συγκροτήματος κατοικιών Champlain Towers South στη Φλόριντα, όπου τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 150 αγνοούνται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί.

Με τις ελπίδες να σβήνουν όσο περνούν οι ώρες, οι αρχές αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να μη βρεθούν άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου με τα 156 διαμερίσματα, τμήμα του οποίου κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ενώ οι ένοικοι κοιμούνταν.

Οι οικογένειες των 150 αγνοούμενων προσπαθούν να διαχειριστούν τα νέα ότι οι αγαπημένοι τους ενδέχεται να μη βρεθούν ζωντανοί, αν και εξακολουθούν να ελπίζουν», δήλωσε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι- Ντέιντ Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα χθες Δευτέρα το βράδυ στους δημοσιογράφους.

«Οι αγαπημένοι τους ενδέχεται να ανασυρθούν διαμελισμένοι», πρόσθεσε η Κάβα.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι ομάδες που ερευνούν ανάμεσα σε κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων εξακολουθούν να θεωρούν την επιχείρηση –στην οποία συμμετέχουν σκύλοι, κάμερες θερμικής απεικόνισης και γερανοί– ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Όμως κανείς δεν έχει βγει ζωντανός από τα ερείπια, παρά μόνο λίγες ώρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο Σέρφσαϊντ.

Έκθεση μηχανικού

Η τραγωδία αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στις ΗΠΑ που οφείλοεται σε δομικό πρόβλημα κτιρίου

Δύο εσωτερικοί διάδρομοι κατέρρευσαν στο λόμπι του ξενοδοχείου Hyatt Regency στην Κάνσας Σίτι του Μιζούρι στη διάρκεια ενός πάρτι τον Ιούλιο του 1981, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 114 άνθρωποι, ενώ, τον Ιανουάριο του 1922, 98 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η στέγη του Knickerbocker Theatre λόγω υπερβολικής συσσώρευσης χιονιού στην πόλη Ουάσινγκτον στη διάρκεια μιας προβολής ταινίας.

Τα αίτια της αιφνιδιαστικής κατάρρευσης του κτιρίου στο Μαϊάμι, ηλικίας 40 ετών, ερευνώνται, όμως η προσοχή των αρχών αρχικά έχει στραφεί στις δομικές ζημιές που εντοπίστηκαν σε έκθεση μηχανικού το 2018, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές του Σέρφσαϊντ.

Η έκθεση αναφέρει «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης μια μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα. Ο συντάκτης της έκθεσης, ο μηχανικός Φράνκι Μοραμπίτο, είχε προειδοποιήσει ότι οι φθορές «θα επεκταθούν εκθετικά», αν δεν επισκευαστούν.

Ένα μήνα αργότερα όμως ο Ρος Πριέτο, επιθεωρητής του δήμου του Σέρφσαϊντ, συναντήθηκε με ενοίκους του κτιρίου και τους διαβεβαίωσε ότι το κτίριο ήταν «σε πολύ καλή κατάσταση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2018 και δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Η Τζιν Γουοντνίκι,πρόεδρος της ένωσης ενοίκων του Champlain Towers South, τους είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο του 2021 σε επιστολή της ότι η εμφανής φθορά στο σκυρόδεμα που είχε εντοπιστεί τρία χρόνια νωρίτερα «επιδεινώθηκε σημαντικά», όπως και οι φθορές στην ταράτσα, και τους ζητούσε να πληρώσουν περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια για την επιδιόρθωσή τους, ανέφεραν χθες οι εφημερίδες Τhe Wall Street Journal και USA Today.

Η Γουντνίνκι επέζησε της κατάρρευσης του κτιρίου.

Πηγή: Reuters