ΗΠΑ: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ξεπέρασαν εκ νέου το 1 εκατ. οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τα 1,11 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, από 971 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 10,2% από 10,6% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του έξτρα επιδόματος των 600 δολαρίων καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έχουν έρθει σε συμφωνία στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την άλλη θέλουν να μειωθεί το ποσό αυτό, θεωρώντας ότι εμποδίζεται η επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας, αφού παίρνουν περισσότερα χρήματα έτσι, παρά αν εργάζονταν.

Για εκατομμύρια Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν, έστω και προσωρινά, μια βοήθεια που για κάποιους ήταν ζωτικής σημασίας. Το επίδομα ανεργίας ποικίλλει, ανάλογα με την Πολιτεία και η διάρκειά του κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες.

Η απώλεια αυτής της ομοσπονδιακής βοήθειας συμπίπτει με την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 εδώ και πολλές εβδομάδες, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.