ΗΠΑ: Νεκροί έλαβαν 1,4 δισ. δολάρια σε επιταγές για τον κορονοϊό

ΗΠΑ: Νεκροί έλαβαν 1,4 δισ. δολάρια σε επιταγές για τον κορονοϊό

Τουλάχιστον 1,4 δισ. δολάρια εστάλησαν μέσω επιταγών σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδοσίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. 

Η έκθεση 403 σελίδων του Γραφείου αυτού του Κογκρέσου αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο απάτης από τα επιδόματα ανεργίας από το Πρόγραμμα Προστασίας Επιταγών, το οποίο παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ χρήματα για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους σε μισθοδοσία. 

Το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι έστειλε επιταγές κατά λάθος σε πολίτες που έχουν αποβιώσει λόγω του ότι μόνο η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) είχε πρόσβαση στα αρχεία με τα πιστοποιητικά θανάτου στα ληξιαρχεία. Οι

αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στην προσπάθεια τους να τηρήσουν την οδηγία να στείλουν τις πληρωμές «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», οι τρεις πρώτες σειρές πληρωμών έγιναν με τη χρήση προηγούμενων διαδικασιών οι οποίες δεν περιλάμβαναν ως φίλτρο τα πιστοποιητικά θανάτου.

Οι Αμερικανοί που δικαιούνταν οικονομική στήριξη έλαβαν επιταγές με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 ή 2019. Οι πολίτες που είχαν ετήσιο εισόδημα ως 75.000 δολάρια έλαβαν επιταγές 1.200 δολαρίων και τα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα ως 150.000 δολάρια έλαβαν 2.400 δολάρια και επιπλέον 500 δολάρια για κάθε παιδί. 

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι ο νομικός σύμβουλος της εφορίας αποφάνθηκε ότι δεν είχε τη δικαιοδοσία να μπλοκάρει πληρωμές σε όσους είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση το 2019, ακόμα και αν είχαν πεθάνει την περίοδο που θα γινόταν η πληρωμή.

AP Photo/Eric Gay