ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

ΗΠΑ: Μυστικές συνομιλίες με συνεργάτη του Μαδούρο για την ειρηνική αποχώρησή του

ΗΠΑ: Μυστικές συνομιλίες με συνεργάτη του Μαδούρο για την ειρηνική αποχώρησή του

Ανώτατος απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ φέρεται να είχε μυστική συνάντηση με εκπρόσωπο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον προηγούμενο μήνα με θέμα την ειρηνική αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, είχε συνομιλίες στο Μεξικό με τον Χόρχε Ροντρίγκεζ, στενό συνεργάτη του Μαδούρο.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, σημειώνει το Reuters.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι όλο και πιο απογοητευμένος από την αποτυχία των κυρώσεων που έχει επιβάλει και της διπλωματικής πίεσης που ασκεί προκειμένου να εγκαταλείψει ο Μαδούρο την εξουσία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μαδούρο, του οποίου η νίκη στις εκλογές του 2018 θεωρήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης προϊόν νοθείας, διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας και του Ιράν, καθώς και του στρατού της Βενεζουέλας.

Με τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται πλέον προ των πυλών, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά επιτυχίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που θα μπορέσουν να τον ενισχύσουν, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προηγείται πλέον σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

Οι πηγές συμφωνούν ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε κάποια συμφωνία, ούτε καν κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος σχετικά με το θέμα της αποχώρησης του Μαδούρο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που δίνουν σχετικά με μία πιθανή κατάληξη είναι αντιφατικές. Μία πηγή δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Μαδούρο έδειξε να ενδιαφέρεται να βρεθεί μία λύση, επιθυμεί όμως να περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Άλλο άτομο με γνώση του θέματος θεωρεί ότι τέτοιες συνομιλίες στέλνουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε απελπισία και κατά συνέπεια, ενθαρρύνουν τον Μαδούρο να μην αλλάξει στάση.