ΗΠΑ: Κατηγορητήριο του Άντονι Μπλίνκεν κατά Κίνας και Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ: Κατηγορητήριο του Άντονι Μπλίνκεν κατά Κίνας και Βόρειας Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα ενεργεί επιθετικά και κατασταλτικά και κατηγόρησε την Βόρεια Κορέα για συστηματικές και μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά του ίδιου του λαού της.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στο πρώτο επίσημο ταξίδι ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν στο εξωτερικό με στόχο την αποκατάσταση των συμμαχιών της Ουάσινγκτον στην Ασία.

Κατά τις συνομιλίες με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσουνγκ Γιούι-γιονγκ στην Σεούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί « καταναγκασμό και επίθεση», αναφερόμενος στην στάση του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν , το Χονγκ Κονγκ και την Ανατολική και την Νότια Σινική Θάλασσα, όπου έχει εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες. Οι κινεζικές διεκδικήσεις εκεί έχουν γίνει θέμα προτεραιότητας στις όλο και περισσότερο τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Αν και οι κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις έστρεψαν την Ιαπωνία προς τις ΗΠΑ στην αναζήτηση στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Τόκιο, οι σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αναδεικνύουν την διάσταση ανάμεσα στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον και της Σεούλ, η οποία είναι απρόθυμη να προκαλέσει την Κίνα, τον μεγαλύτερο οικονομικό της εταίρο και βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τον καταναγκασμό και την επίθεση για να υπονομεύσει συστηματικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, να υποσκάψει την δημοκρατία στην Ταϊβάν, να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και να διατυπώσει εδαφικές διεκδικήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην Νότια Σινική Θάλασσα », δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις αυτές χαρακτηρίζοντάς τις «κακόβουλη επίθεση και χονδροειδή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Σεούλ «υπερασπισθεί τις κοινές αξίες και να αποτρέψει την επικίνδυνη υπονόμευση της δημοκρατίας στην περιοχή.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει κατά την διάρκεια συζήτησης με Ιάπωνες δημοσιογράφους στο Τόκιο ότι η Κίνα αυξάνει την ένταση «ενεργώντας πιο κατασταλτικά στο εσωτερικό και πιο επιθετικά στο εξωτερικό».

Ο Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε σφοδρά το μητρώο της Βόρειας Κορέας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να διαπράττει συστημικές και μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά του ίδιου του λαού της. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που ζητούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες απέναντι σε εκείνους που τους καταπιέζουν», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του κατά τις οποίες επανελήφθη η δέσμευση για συνέχιση της προσφοράς της αμερικανικής δύναμης αποτροπής στην Σεούλ, περιλαμβανομένης της πυρηνικής ομπρέλας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.