8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

ΗΠΑ: Η Ρωσία θέλει να αναπτύξει πάνω από 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία

ΗΠΑ: Η Ρωσία θέλει να αναπτύξει πάνω από  30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατηγόρησε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία ότι θέλει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στην Ουκρανία.

«Διαθέτουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «έως τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε η Γκρίνφιλντ.

Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», επισήμανε, λέγοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5000 στρατιωτικούς, μεταξύ άλλων ειδικές δυνάμεις, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.

Εξάλλου, η Ρωσία δεν κατάφερε να διεξαχθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Ουκρανίας, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη να επικρίνουν δημοσίως τη Μόσχα για την ανάπτυξη στρατευμάτων.

Η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στην ψηφοφορία εναντίον μιας δημόσιας συνεδρίασης, ενώ η Ινδία, η Γκαμπόν και η Κένυα απείχαν και τα εναπομείναντα 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής μιας ανοικτής συνεδρίασης.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Η.Ε Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε το 15-μελές σώμα να αντιταχθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε «διπλωματία μεγάφωνου».

Επέκρινε, όπως τη χαρακτήρισε, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο πρεσβευτής της Κίνας Τσανγκ Τζουν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιτάσσεται σε μια ανοικτή συνεδρίαση, επισημαίνοντας:

«Αυτή είναι πραγματικά η σωστή στιγμή να τασσόμαστε υπέρ της ήσυχης διπλωματίας».

Πηγή: Reuters