ΗΠΑ: Η Γερουσία ζητά κυρώσεις στην Κίνα για την ανεξαρτησία του Χoνγκ Κονγκ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ζητά κυρώσεις στην Κίνα για την ανεξαρτησία του Χoνγκ Κονγκ

Η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε ομόφωνα νομοθετική πρωτοβουλία με τον οποίο ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στους Κινέζους αξιωματούχους για την εφαρμογή νόμου που παραβιάζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Η πρωτοβουλία «Αυτονομία Χονγκ Κονγκ» που προωθήθηκε από τους Γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν των Δημοκρατικών και Πατ Τούμι των Ρεπουμπλικάνων ζητά από τον Λευκό Οίκο να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο Χόνγκ Κονγκ. 

Πριν λίγο καιρό, o Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπεο ανακοίνωσε ότι ότι το Χονγκ Κονγκ δεν διαθέτει αυτονομία από την Κινεζική επικράτεια κάτι που σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος πιθανώς να άρει τα ειδικά προνόμια που διέπουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την περιοχή.

«Η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η τελευταία πράξη που υποδαυλίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και τις ελευθερίες που του παρείχε η κοινή διακήρυξη Βρετανίας και Κίνας» ανέφερε η ανακοίνωση του Πομπέο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο. 

Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.

Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. Το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 66 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείου του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR).