ΗΠΑ: Για «ασύγκριτη» απειλή από την Κίνα κάνουν λόγο οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας

ΗΠΑ: Για «ασύγκριτη» απειλή από την Κίνα κάνουν λόγο οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τετάρτη για την «απαράμιλλη απειλή» που προέρχεται από την Κίνα λόγω της περιφερειακή επιθετικότητας του Πεκίνου, τις δυνατότητες που έχει στον κυβερνοχώρο και την οικονομική του επιρροή.

Κατά την ακρόαση στο Κογκρέσο με αφορμή την έκθεση "Worldwide Threats", η Άβριλ Χέινς διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών είπε «η Κίνα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και προκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά επίπεδα, ενώ πιέζει να αναθεωρήσει τους παγκόσμιους κανόνες με τρόπους που ευνοούν το αυταρχικό κινεζικό σύστημα».

«Η Κίνα έχει επίσης σημαντικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που εάν αναπτυχθούν μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές σε κρίσιμες υποδομές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε η Χέινς κατά την πρώτη δημόσια ακρόαση αυτού του είδους εδώ και δύο χρόνια, λόγω «συγκρούσεων» του προηγούμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μαρκ Γουόρνερ, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε ότι «απογοητευμένος» για το γεγονός ότι δε γίνονταν ακροάσεις για δύο χρόνια, ενώ ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός της επιτροπής, γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, εξήρε τη σημασία της διαδικασίας.

Ο Γουόρνερ επεσήμανε την προσπάθεια που έκανε το Πεκίνο για να καταστήσει την εταιρεία τεχνολογίας Huawei ηγέτιδα των προηγμένων συστημάτων 5G, τονίζοντας ότι ανησυχεί για παρόμοιες προσπάθειες σε άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.

«Το σημερινό τεχνολογικό περιβάλλον επιτρέπει στους αντιπάλους να καταστρέφουν», δήλωσε ο Ρούμπιο από την πλευρά του.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε αφότου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσίευσαν μια έκθεση για τις παγκόσμιες απειλές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το χάσμα πλούσιων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις εμφύλιες ή διακρατικές.