ΗΠΑ για Αγία Σοφία: Δεν πρέπει να γίνει τζαμί

ΗΠΑ για Αγία Σοφία: Δεν πρέπει να γίνει τζαμί

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο και να μην προχωρήσει στην μετατροπή της σε τζαμί έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό συνιστά μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί την Αγία Σοφία ως μουσείο - επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης - με εξαιρετικό τρόπο για σχεδόν έναν αιώνα. Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις διαφορετικές ιστορικές καταβολές που συνέβαλαν στην Τουρκική Δημοκρατία, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει προσιτή σε όλους.

Αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτικής έκφρασης αλλά και της καλλιτεχνικής και κατασκευαστικής ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία 1.500 χρόνων που έχει. Επιπλέον, το καθεστώς του μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων».

Διαβάστε ακόμα:

DW: Ο λόγος που ο Ερντογάν επιδιώκει να μετατρέψει την Αγια Σοφιά σε τζαμί