ΗΠΑ: «Φαβορί» ο Σάντερς μετά και τη νίκη στην Νεβάδα

ΗΠΑ: «Φαβορί» ο Σάντερς μετά και τη νίκη στην Νεβάδα

Τον χαρακτηρισμό του ως φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς μετά τα προκριματικά της Νεβάδα.

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό 46,6%, με τον Τζο Μπάιντεν να κατακτά τη δεύτερη θέση, αλλά πολύ πίσω, στο 19,2%. Τρίτος έρχεται ο Πιτ Μπούτιτζετζ με ποσοστό 15,4% και τέταρτη η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 10,3%. 

Μέχρι στιγμής ο Σάντερς είχε πετύχει νίκες στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ πολιτείες όπου οποίος Δημοκρατικός κερδίζει παίρνει το χρίσμα, με μοναδική εξαίρεση τον Μπιλ Κλίντον το 1992. 

Η επόμενη μάχη είναι το επόμενο Σάββατο στην Νότια Καρολίνα, τη μεγαλύτερη ως τώρα πολιτεία από αυτές που έγιναν προκριματικά και μέρος όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών ψηφοφόρων κάτι που θεωρητικά ευνοεί τον Τζο Μπάιντεν.

Η σημαντικότερη ωστόσο ημερομηνία θα έρθει στις 3 Μαρτίου, στη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη, όταν και θα κριθεί περισσότερο από το 1/3 των εκλεκτόρων, που θα συμμετέχουν στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών που θα δώσει και επισήμως το χρίσμα σε έναν εκ των υποψηφίων.