ΗΠΑ: Έρχονται κυρώσεις για Huawei και Nord Stream II

ΗΠΑ: Έρχονται κυρώσεις για Huawei και Nord Stream II

O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II προαναγγέλλοντας παράλληλα κυρώσεις για αξιωματούχους της κινεζικής εταιρείας Huawei. 

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Μάικ Πομπέο καλωσόρισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία αποκλείει την Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G, ενώ πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει σύντομα στο Λονδίνο για να συζητήσει με τους Βρετανούς αξιωματούχους τις εναλλακτικές που υπάρχουν για το 5G.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στάθηκε στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Δύση εξετάζουν το ενδεχόμενο του πλήρους αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο το έργο της κατασκευής του Nord Stream 2, οι οποίες υιοθετήθηκαν αρχικά στα τέλη του 2019 και καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του.

Το πακέτο των κυρώσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση του Τραμπ να στρέφεται εναντίον των πλοίων που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα και όλων των αλλοδαπών οι οποίοι συμβάλλουν στο έργο.

AP Photo/Evan Vucci