ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ διάγνωσης κορονοϊού σε 15 λεπτά

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ διάγνωσης κορονοϊού σε 15 λεπτά

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενέκρινε το πρώτο τεστ αίματος για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού, το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 έως 20 λεπτά.

Το τεστ που ενέκρινε η FDA μετά από επείγουσα διαδικασία (επιτρέπει την χρήση τεστ προτού πάρει αυτό πλήρη έγκριση, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές λύσεις), σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellex. Βασίζεται σε δείγμα αίματος που αναλύεται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και ανιχνεύει αντισώματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το νέο τεστ αίματος, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να διαπιστώσουν ποιος έχει ανοσία στον κορονοϊό – κάτι που αποτελεί σημείο καμπή, όπως αναφέρουν οι ειδικοί – προκειμένου να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία.

Μια σειρά από εργαστήρια και ιατρικές εταιρείες σπεύδουν να παράξουν αυτά τα τεστ, που μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν αντισώματα σε ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό, αλλά ενδεχομένως πέρασαν το Covid-19 με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει παραγγείλει τέτοια τεστ ανοσίας στον κορονοϊό, τα οποία σκοπεύει να αποστείλει στα νοικοκυριά, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Η διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Σάρον Πίκοκ σημείωσε πως έχουν παραγγείλει εκατομμύρια τεστ ανοσίας και ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, ορισμένα θα μπορούν να γίνουν χωρίς οι πολίτες να βγουν από το σπίτι.