ΗΠΑ: Αποσύρουν 2.200 στρατιωτικές μονάδες από το Ιράκ «εντός εβδομάδων»

ΗΠΑ: Αποσύρουν 2.200 στρατιωτικές μονάδες από το Ιράκ «εντός εβδομάδων»

Την απόσυρση περισσότερου από το ένα τρίτο των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ εντός εβδομάδων, προανήγγειλε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με το BBC, ο ΜαΚένζι δήλωσε ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα μειωθεί από περίπου 5.200 σε 3.000 τον Σεπτέμβριο. Όσοι απομείνουν θα συνεχίσουν να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να «ξεριζώσουν τα τελευταία υπολείμματα» της τζιχαντιστικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό το μειωμένο αποτύπωμα επιτρέπει να συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε τους Ιρακινούς εταίρους μας να ξεριζώσουν τα τελικά απομεινάρια του ISIS στο Ιράκ και να διασφαλίσουν την ήττα του», δήλωσε ο στρατηγός Μακένζι.

Το αντιαμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ γνώρισε έξαρση μετά τον θάνατο τον Ιανουάριο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ηγέτη ιρακινής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την οποία διέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, οι κατά πλειοψηφία σιίτες βουλευτές του Ιράκ απαίτησαν αμέσως μετά να φύγουν από τη χώρα οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις με απόφασή τους.

Τον περασμένο μήνα άλλωστε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι σχεδίαζε να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το Ιράκ το συντομότερο δυνατό.

Η επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ και ο χρόνος, που επέλεξε να την κάνει, συνδέεται από αναλυτές στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να να πείσει τους ψηφοφόρους ότι τηρεί τις υποσχέσεις του να τερματίσει αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «ατελείωτοι πόλεμοι των ΗΠΑ».

Προχθές Δευτέρα, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ηγέτες στο αμερικανικό Πεντάγωνο «το μόνο που θέλουν είναι να μπλέκονται σε πολέμους, ώστε όλες αυτές οι υπέροχες εταιρίες, που κατασκευάζουν βόμβες, αεροπλάνα και οποιοδήποτε άλλο αμυντικό υλικό, να είναι ευτυχισμένες».