ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Κ. Σακελλαροπούλου για 73η επετείο Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου: Ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή

Ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου ο εορτασμός της 73ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο βωμό της πατρίδος και σε δήλωση της, αναφερόμενη στην ιστορική επέτειο, τόνισε τα εξής:

«Είναι μεγάλη ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή. Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δωδεκανήσου και της χώρας. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την επανένωσή της με την Ελλάδα.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που καταθέτει ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, σύμβουλος τότε του πρώτου διοικητή της Δωδεκανήσου, από την τελετή παράδοσης της Στρατιωτικής Βρετανικής Διοίκησης της Δωδεκανήσου στη χώρα μας, στις 31 Μαρτίου 1947.

Όταν άρχισε ν' ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, όλοι οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν στο χώμα για να τη χαιρετίσουν. Όταν τελείωσε η τελετή, ο κόσμος δεν διαλύθηκε αλλά σαν ένας άνθρωπος το πλήθος βάδιζε προς το νεκροταφείο. Πήγαιναν να πουν στους νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος.

Τα λόγια αυτά και το παράδειγμα των νησιωτών μας, η προσήλωση και η αγάπη τους για την πατρίδα, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες».

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο υφυπουργός 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Σημειώνεται πως αντίστοιχο μήνυμα για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter.

«Χρόνια πολλά στα Δωδεκάνησα, για τον εορτασμό σήμερα της επετείου των 73 ετών από την επίσημη ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό», ανέφερε. «Η Ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσε δικαίωση του αγώνα πολλών γενεών και είναι ένα από τα σημαντικά ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

H ανάρτηση του Νίκου Δένδια

Στο ίδιο ύφος και το μήνυμα του για την επέτειο Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα που ανήρτησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στο λογαριασμό του στο twitter. «Σαν σήμερα πριν 73 χρόνια τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα», ανέφερε. «Η εξέλιξη αυτή ήταν μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας, καθώς οι προσπάθειες της γείτονος να διεκδικήσει ειδικά το Καστελόριζο και τη Σύμη έπεσαν στο κενό».

Παρομοίως, μήνυμα για την επέτειο Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα έστειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ανάρτησή του στο twitter. «Με την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε η ένωσή τους με τον εθνικό κορμό», αναφέρει. «Πραγματοποιήθηκε έτσι ένας εθνικός πόθος και δικαιώθηκε η ιστορική μοίρα των Δωδεκανήσων όπου για χιλιάδες χρόνια χτυπούσε ατόφιος ο ελληνικός σφυγμός. Χρόνια πολλά!».